Jort Kelder wint rechtszaak tegen Google omtrent Bitcoin-fraudeurs

Petra van der Werf


Jort Kelder, presentator van Op1 en bekende radio programmamaker, heeft in hoger beroep tegen Google een belangrijke overwinning behaald in een zaak die draait om Bitcoin (BTC) fraude. Het betreft nepadvertenties die nietsvermoedende slachtoffers aantrok door het portret van de presentator te gebruiken. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat Google nalatig was in het weren van nepadvertenties waarin Kelders beeltenis werd gebruikt.


Start gratis met crypto šŸ“ˆ: Alle Nederlanders krijgen in maart ā‚¬20,- gratis crypto

Crypto-zaak loopt al sinds 2020

De uitspraak van het Amsterdams gerechtshof maakt Google aansprakelijk voor de schade die Kelder heeft geleden als gevolg van deze advertenties, dat meldt de NOS. De hoogte van de schadevergoeding zal in een afzonderlijke procedure worden vastgesteld. De nepberichten die leidde tot bitcoin fraudes verschenen al sinds 2020 op het internet. In 2022 besloot Kelder, samen met andere bekende Nederlanders, Google voor de rechter te slepen. De rechtbank oordeelde echter dat techbedrijven, zoals Google, niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de nepadvertenties.

Gerechtshof werpt nieuwe blik op zaak

In recente ontwikkelingen wordt duidelijk dat het gerechtshof nu een andere kijk heeft op de zaak. De presentator gaf aan dat het portret van hemzelf meerdere keren onrechtmatig gebruikt werd om bitcoin fraudes uit te voeren. Hierop had Google kunnen reageren en op moeten controleren, zo oordeelt Kelder. Zeker nadat al bekend was dat dergelijke nepadvertenties leiden tot frauduleuze activiteiten. Google zal een onderzoek starten naar de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse techbedrijf.

Schadevergoeding voor Kelder

Nu het gerechtshof Kelder gelijk geeft zal er een aparte procedure van start gaan om de schadevergoeding voor de presentator vast te stellen. Kelder is duidelijk blij met de uitspraak, zo geeft hij in een officieel persbericht:

ā€œEindelijk, na bijna vier jaar strijd, krijgen we iets van genoegdoening. Het heeft mij altijd verbaasd hoe Google, een van de rijkste en machtigste bedrijven ter wereld, hiermee weg kon komenā€, aldus Kelder in een persbericht.Ā 


Post Views: 5Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment