‘Joost Klein was bliksemafleider voor de EBU op het songfestival’

Petra van der Werf“Het team rondom Joost zegt dat voordat dit incident (de vermeende bedreiging van een cameravrouw, red.) plaatsvond, twee keer melding te hebben gemaakt van een onveilige situatie. Bij mij komt het achteraf gezien over alsof Joost een beetje een bliksemafleider is geweest”, begint Bridget in de podcast. “Het feit is dat Nederland het enige bekende incident was voor het songfestival was afgelopen”, vult Aran aan. “Daarna hebben mensen (van andere delegaties, red.) van alles verteld.” Ook andere landen hebben namelijk meldingen gedaan bij de organisatie.

Vlak voor de finale vond er nog een crisisoverleg plaats tussen de delegaties uit Noorwegen, Zwitserland, Engeland en Ierland waarbij laatstgenoemde op het punt stond om zich terug te trekken. Ze deelden het gevoel van een onveilige werksfeer met de Israëlische delegatie. “Dat zijn allemaal berichten die we na afloop horen”, zegt Aran. Israël lag natuurlijk al onder een vergrootglas door de situatie in Gaza. Hun deelname werd dan ook flink bekritiseerd. Het kwam de EBU dan misschien wel goed uit dat het incident van Joost afleidde van de situatie rondom de deelname van Israël, insinueren Bridget en Aran. 

De EBU heeft dus wel ingegrepen bij het incident rondom Joost, maar niet bij de vermeende incidenten met betrekking tot de Israëlische delegatie. “Je zou bijna kunnen zeggen: het staat niet meer los van elkaar.” Aran plaatst wel een kanttekening, want het enige verschil is dat de politie betrokken is in de zaak van Joost, terwijl die bij andere meldingen niet is ingeschakeld. 

Het is natuurlijk nog steeds niet helemaal duidelijk wat er nou precies is gebeurd waardoor Nederland werd gediskwalificeerd. Joost heeft nog nergens gereageerd en ook van de cameravrouw in kwestie hebben we nog niks vernomen. 

Je kunt De BLVD Podcast hieronder beluisteren: Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment