Israëlische krant: onderhandelingen over staakt-het-vuren toch weer hervat

Petra van der WerfDe chef van de Israëlische geheime dienst Mossad heeft dat volgens de Israëlische krant Haaretz vandaag in Parijs afgesproken met de Qatarese premier Mohammed bin Abdelrahman Al-Thani, die bemiddelt namens de Palestijnen. Bij het gesprek was ook de Amerikaanse CIA-baas Bill Burns aanwezig.

De strijdende partijen beginnen komende week met een volgende onderhandelingsronde, gebaseerd op nieuwe voorstellen van Qatarese en Egyptische bemiddelaars. Amerikaanse functionarissen waren daarbij actief betrokken. Vandaag hebben zij gesproken over het raamwerk van die voorstellen.

Osama Hamdan, een van de leiders van Hamas, reageerde vanavond verbaasd op het bericht. Hij zei tegen de Arabische nieuwszender Al Jazeera nog niet op de hoogte te zijn gebracht door de bemiddelaars over de hervatting van de besprekingen over een bestand in Gaza.

Uitspraak ICJ

Gisteren beval het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israël om direct de inval in Rafah te stoppen. Het land ging vandaag juist verder met bombarderen van de stad die in het zuiden van de Gazastrook ligt. 

Teams van persbureau AFP en Palestijnse getuigen maken melding van de nieuwe aanvallen in Rafah en de stad Deir al Balah. In Rafah bevinden zich veel mensen die zijn gevlucht voor de strijd in andere delen van de dichtbevolkte Gazastrook. Inmiddels zouden ruim 800.000 mensen op de vlucht zijn uit de stad die eerder door Israël als veilige zone werd aangewezen.

Door de Israëlische aanvallen in Gaza zijn inmiddels ruim 35.000 mensen gedood. Onder meer de baby’s van de Palestijnse Rania overleefden het niet:Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment