Iets minder geweld tegen politie, ‘maar het komt nog veel te vaak voor’

Petra van der WerfDar meldt de politie op basis van jaarcijfers. Het aantal is wel iets lager dan in 2022, toen werd er 12.895 geweld gebruikt tegen agenten. Waar die daling vandaan komt, kan de politie overigens niet verklaren.

Poging tot moord

In de meeste gevallen (5543) ging het vorig jaar om belediging, maar er kwamen ook ruim 1000 meldingen binnen van mishandeling. Daar zaten ook gevallen van zware mishandeling en pogingen tot doodslag en moord tussen.

Programmamanager Geweld Tegen Politie Ambtenaren Henk van Dijk benadrukt dat gooien met zwaar explosief vuurwerk een poging tot doodslag is. Agenten krijgen vaker te maken met groepen jongeren die met bivakmutsen op vuurwerk naar hen gooien, een ‘zorgwekkende ontwikkeling’.

Volgens Van Dijk is het aantal (heftige) geweldsincidenten tegen agenten al jaren te hoog. Vooral de zware voorvallen hebben ‘grote impact op de collega’s’.

Korpschef Janny Knol voegt daar op X aan toe dat de agressie en het geweld ook ‘ingrijpende gevolgen’ kunnen hebben in het privéleven van agenten. “Goede en passende zorg voor collega’s vind ik dan ook erg belangrijk”, zegt Knol.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment