Holly Mae Brood: ‘Ouder worden vind ik best een ding’

Petra van der WerfHet blijft moeilijk om naar jezelf te kijken, vindt Holly Mae Brood. Maar de tweede keer dat ze de nieuwe vijfdelige serie Patty bekeek, zag ze het geheel: een verrassend inkijkje in het turbulente leven van Patty Brard. “Mensen verwachten veel bombarie: Patty is iemand met een grote mond, die staat voor haar mening”, zegt Holly Mae. “Maar we kennen maar één procent van haar leven. Wie is ze als ze de camera’s uit zijn? Welke gebeurtenissen hebben haar gemaakt tot de persoon die wij kennen?”

Holly Mae speelt de jonge Patty; collega Eva van de Wijdeven neemt de titelrol later in de serie over. “We zijn in haar leven gedoken, maar hebben meteen afgesproken: we gaan geen trekjes nadoen en maken geen karikatuur van haar.”

We leggen Holly Mae 12 keuzes voor.

1. Nieuwsjunk of zappend langs het journaal?

“Een nieuwsjunk ben ik niet, maar ik volg het nieuws absoluut. Ik heb ongeveer alle nieuwsapps op mijn telefoon, van AD tot de Volkskrant en RTL Nieuws. Volgens mij ben ik altijd wel redelijk op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Dat moet ook, vind ik. Al volg ik het nieuws niet alleen omdat ik mezelf het verplicht, hoor. Ik vind het ook interessant. Alleen met politiek heb ik minder.”

2. GTST of Patty?

“GTST natuurlijk. Grapje. Ik vind het wonderlijk dat mensen me nog steeds aan die serie koppelen, want ik heb er maar drie maanden in gespeeld. Niet erg, maar ik kies honderd procent voor Patty. Het allerleukste en vetste project waar ik aan heb gewerkt, met een waanzinnige rol. Patty Brard heeft veel meegemaakt in haar leven, is rock-‘n-roll en heeft ontzettend veel flair en charisma. 

En het was een feest om met regisseur Will Koopman te werken. Al was het ook keihard beuken. We maakten lange dagen en filmden heftige gebeurtenissen. Denk aan het faillissement van Patty, nadat ze keihard was genaaid door haar toenmalige vriend. Haar spullen werden live op televisie geveild, heel vernederend. Ik dacht alleen maar: dit kan toch niet waar zijn? Een halfuur later stond ze weer sha-la-la-la te zingen.”

3. Twee jeugdliefdes van je: Britney Spears of Pussycat Dolls?

“O mijn god, Pussycat Dolls. Maar op de muziek van Britney Spears stond ik als kind al te dansen tussen de schuifdeuren van de woonkamer. Dan moest de hele familie stilzitten en naar me kijken, haha. Eigenlijk kan ik dus toch niet kiezen. Na Britney werd ik diehardfan van Pussycat Dolls, een groep die ik nog steeds idioot goed vind. Ze zingen én dansen geweldig. Toen ik eens met mijn beste vriendinnetje naar een concert van ze ging, mocht zij op het podium komen. Stond ze daar gewoon! Ik baalde, natuurlijk.”

4. Dansen of acteren?

“Dansen blijft mijn grootste passie. Op mijn zesde begon ik met de vooropleiding van de dansacademie. Mijn moeder dacht waarschijnlijk: mijn god, dat kind moet érgens haar energie in kwijt. Ik wilde al jong dansen en zingen. Absoluut niet omdat ik bekend wilde worden, trouwens. Ik kwam al uit een soort van beroemd gezin, en dat was vooral iets wat de buitenwereld interessant vond. 

Hoewel het dansen op de achtergrond is geraakt en ik me nu vooral richt op spelen, is het mijn droom die twee ooit te combineren. Toen ik laatst dansvideo’s keek van vroeger, moest ik zo hard huilen. Ik zag weer wat dansen voor me betekent: het is topsport, maar het komt zó uit je tenen. Je hart gaat ervan open. Ik ben nu echt een hark, maar het is tijd om het vuurtje weer eens op te stoken.”

5. Studiebol of rebel?

“Een combinatie. Als ik weer eens lekker warm met een kussen op het zitje bij de vensterbank lag en televisiekeek, zei mijn moeder soms: je hebt morgen toch een toets? Maar ik wist er altijd heel goed uit te pikken wat ik daarvoor moest weten. Zo benaderde ik al mijn vakken. Ik volgde de vooropleiding van de dansacademie naast de havo, waardoor mijn schooltijd er anders uitzag dan normaal. Elke dag was ik pas om negen uur ’s avonds klaar, en daarnaast moest ik gewoon alle proefwerken maken. Ik ging absoluut niet voor een 9, maar wist: school moet ik gewoon afmaken, dan kan ik daarna naar de dansacademie. Daar lag mijn focus.”

6. Single of samen?

“O, samen. Het is heel bijzonder om iemand te vinden van wie je denkt: ja, met jou wil ik mijn leven delen. Sommige mensen overkomt dat nooit, maar ik ben mijn vriend (acteur Soy Kroon, red.) al jong tegengekomen. Ik was 21 toen we elkaar leerden kennen. Single zijn vond ik ook leuk, al heb ik niet heel heftig de bloemetjes buiten gezet. 

Maar ik vind het echt gezelliger met z’n tweeën. We passen bij elkaar, het klopt. Soms denken we: wow, zijn we alweer zo lang samen? De tijd vliegt. Of het helpt dat we in hetzelfde vakgebied zitten? Nou ja, het is wel handig. We kunnen elkaar om advies vragen. En als de een drie weken laat thuiskomt vanwege een nieuw project, zegt de ander niet: waar blijf je nou? We snappen elkaar.”

7. Vaderskindje of moederskindje?

“Ik zou zeggen: moederskind, want de vaders zijn er al lang niet meer (vader Herman Brood overleed in 2001, biologische vader Leo Spindelaar in 2009, red.). Ik heb eigenlijk nooit ervaren hoe het zou zijn om een vaderskind te zijn. Al ben ik ook niet echt een moederskindje, hoor. Ik lijk vooral veel op mijn moeder, in alles. Als je ons naast elkaar ziet, kan het voor niemand een verrassing zijn dat we familie zijn.”

8. Kunst kijken of kunst maken?

“Kunst kijken. Ik kan echt totaal niet tekenen, in tegenstelling tot mijn zus. Ik kan het nu wel vertellen, want ik ben toch al honderd jaar van school af: ik scoorde altijd goede cijfers voor tekenen omdat ik nooit zelf iets maakte. Mijn zus en moeder maakten alles.”

9. Sterren Springen of Dance, Dance, Dance?

“Ik heb in 2018 meegedaan aan Dance, Dance, Dance en gewonnen. Daar zou ik zo opnieuw aan meedoen, fantastisch. Heel af en toe doe ik weleens mee aan een spelshow. Best gezellig, en ik ben retefanatiek. Al hoeven al die spelprogramma’s me nu niet massaal te bellen hoor. En als Sterren springen nog zou bestaan – ja, Patty Brards deelname aan dat programma komt ook terug in de serie – zou ik ook overslaan. Ik zou absoluut niet van een duikplank gaan of in een badpak op televisie willen.”

10. Sparen of spenden?

“Ik vind het logisch om te sparen voor bijvoorbeeld een huis, voor dingen die er echt toe doen. Maar krom liggen voor iets waarmee je kunt shinen, zoals een dure merktas, zou ik nooit doen. Niks mis met jezelf belonen als je hard hebt gewerkt, maar ik vind het echt onzin om te sparen voor self-treaten.”

11. Twintiger of dertiger?

“Hoewel iedereen zegt dat het leven leuker is als dertiger, kies ik toch voor twintiger. Dat is ook nog het enige wat ik ken, want in november ben ik 29 geworden. Hoewel het nergens op slaat, raakte ik toch lichtelijk in paniek van het idee dat ik bijna 30 ben. Ouder worden vind ik best een ding. Dat heb ik van mijn moeder, die vindt dat ook vreselijk. En van mijn oma. Vlak voordat zij overleed, zei ze tegen me: ‘mijn hersenen zijn nog hetzelfde als toen ik twintig was, maar ik zit nu in een oud, verrot lijf’. Dat vond ze heel verdrietig van het leven. Tegelijkertijd is ouder worden natuurlijk iets moois, en iets waar we weinig aan kunnen doen. Ik hoop dat we allemaal vet oud mogen worden.”

12. Strakke planning of zien waar het schip strandt?

“Het is goed om te weten welke kant je op wilt, maar ik vind het ook leuk om me te laten verrassen op de route daarnaartoe. Wat ik graag wil bereiken? Ik zeg het altijd als grap, maar er zit wel een serieuze ondertoon in: mijn allergrootste droom is ooit een Bondgirl te zijn. Dat lijkt me zo vet. Een droom die vast nooit gaat uitkomen, maar het is wel leuk om erover na te denken. 

Het lijkt me sowieso heel tof om ooit aan een buitenlandse productie te werken, ik zou best eens een poging willen wagen. Maar in Nederland is ook nog ontzettend veel te doen, en ik vind het hier heel leuk.”

De serie Patty is vanaf 18 februari te zien op Videoland.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment