hoeveel meer salaris levert het je op?

Petra van der Werf


Tijdens nationale feestdagen, zoals vandaag op Hemelvaartsdag, zijn er heel wat bedrijven die hun deuren gesloten houden. In de zorg, transport en de detailhandel gaat het werk wel gewoon door, maar op hoeveel extra salaris kun je dan rekenen?

Grote bank waarschuwt investeerders: ‘verkoop je aandelen niet’

Grote bank waarschuwt investeerders: 'verkoop je aandelen niet'

Extra vergoeding op Hemelvaartsdag

Hemelvaart valt onder een nationale feestdag en is een dag waarop werknemers vrij hebben of een extra vergoeding boven hun normale loon krijgen. Zo kan er gedacht worden aan een toeslag van 50 procent of in sommige gevallen wel 100 procent. Deze toeslagen worden altijd opgeteld bij het brutoloon.

Jeroen Tjepkema, woordvoerder van de Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV), geeft aan dat het toekennen van een toeslag niet wettelijk verplicht is. “Maar in de meeste gevallen zijn daar wel afspraken over gemaakt in de cao. Zeker 80,90 procent, verdeeld over alle sectoren”.

Mijn bedrijf valt niet onder de cao

Dan zijn er nog altijd bedrijven die niet onder een cao vallen. Vaak hebben deze bedrijven aparte afspraken opgenomen in de arbeidsvoorwaardenregeling. De werkgevers hebben in eerste instantie de vrijheid om jou geen toeslag te geven. Door de afspraken, die gemaakt zijn met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, kan het toch zo zijn dat je extra toeslag krijgt op een dag als vandaag.

Val je onder de categorie geen afspraken is geen extra toeslag? Dan kun je nog altijd proberen om op je werkgever af te stappen om erom te vragen. De kans is wel kleiner dat je het daadwerkelijk krijgt, aangezien veel werkgevers zullen wijzen op de arbeidsvoorwaardenregeling.

Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?

Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?

Welke sectoren krijgen wel toeslag

Zoals eerder aangegeven in dit artikel gaan er een aantal sectoren gewoon door met werken. De sector zorg en welzijn vertegenwoordigt zo’n 1,6 miljoen Nederlanders. De detailhandel valt daar net onder met iets meer dan 833.000 werkende Nederlanders in deze sector. In de sector transport en logistiek werken ruim 400.000 mensen. Laten we eens kijken wat de procentuele toeslag is van deze sectoren bij een nationale feestdag.

Zorgmedewerkers

Medewerkers in de zorg vallen onder de cao Verpleeg-, verzorgingshuizen, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg. Tussen 00:00 en 24:00 op zon- en feestdagen ontvangt een zorgmedewerker 60 procent extra toeslag bovenop het bruto uurloon.

Supermarktmedewerkers

Grote supermarktketens, zoals Jumbo of Albert Heijn, vallen onder de Supermarkt VGL cao. Wanneer er op een feestdag gewerkt wordt, krijgen de medewerkers een toeslag van 100 procent. Dat betekent dat je op een dag als vandaag 200% verdient.

Logistiekplanner

Werk je in de sector transport en logistiek als planner? Dan val je onder de cao Beroepsgoederenvervoer, waarin staat dat werken op een feestdag een toeslag van 100% wordt gerekend. Je kunt dan kiezen voor een vrije dag of een uurloon van 200%.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Lekker bijverdienen op feestdagen

Werken op een feestdag heeft voor- en nadelen. Die extra toeslag is natuurlijk mooi meegenomen op Hemelvaartsdag. Maar het kan ook betekenen dat je de kans misloopt om samen te zijn met vrienden en familie. Geniet van die extra toeslag als je aan het werk bent, maar vergeet niet om ook een beetje te dromen van de leuke momenten die je er later mee kunt hebben.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment