Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Experts van Rutgers maken zich grote zorgen over de afnemende seksuele gezondheid in Nederland. Het condoomgebruik loopt terug, het aantal soa’s stijgt en ook geweld en discriminatie tegen lhbti-personen neemt toe.
Dat blijkt uit de Monitor Seksuele Gezondheid, een groot onderzoek van Rutgers, het expertisecentrum voor seksualiteit, onder ruim 15.000 Nederlanders van 18 tot 80 jaar.
Van de mensen voor wie de laatste bedpartner een onenightstand was, gebruikte 43 procent van de mannen en 56 procent van de vrouwen met die partner geen condoom. Het aantal vrouwen van 18 tot 49 jaar dat de anticonceptiepil slikt is de afgelopen zes jaar afgenomen van 30 tot 17 procent, blijkt uit het onderzoek.
Toename aantal soa’s
“Als het condoomgebruik niet gaat stijgen, zal dat leiden tot een verdere toename van het aantal soa’s en onbedoelde zwangerschappen”, zegt Luc Lauwers, manager nationale programma’s bij Rutgers.
Volgens Lauwers is het verstandig als de overheid zich weer meer gaat richten op voorlichting over de gevaren van onveilige seks. “De overheid investeert in voorlichting en in goede informatie, maar volgens ons veel te weinig”, zegt Lauwers.
Vrij Veilig-campagne
“In 2012 is de overheid ook gestopt met de Vrij Veilig-campagnes. Wij zouden zeggen: breng die Vrij Veilig-campagnes terug, besteed aandacht aan condoomgebruik, effectief anticonceptiegebruik en het tegengaan van online desinformatie.”
Sinds de overheid met de Vrij Veilig-campagnes is gestopt, ziet Rutgers een daling in het condoomgebruik, en een stijging in het aantal soa’s. “Het is cruciaal dat jongeren op verschillende manieren voorlichting krijgen en ze die informatie als ze volwassen worden weten toe te passen.” Die voorlichting moet volgens Lauwers zowel thuis, op school als door middel van overheidscampagnes plaatsvinden.
Die campaganes zouden wat Lauwers betreft vooral gericht moeten zijn op social media, omdat dat de plek is waar volgens hem jongeren bereikt kunnen worden.
Preventie
In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet Schoof wordt preventie genoemd als centrale manier om de gezondheid te verbeteren. “Het nieuwe kabinet spreekt de ambitie uit om te werken aan preventie, maar tegelijkertijd blijft de noodzakelijke investering uit, en lezen we zelfs bezuinigingen op preventie en publieke gezondheid”, zegt Lauwers. “Ik denk dat als je kijkt naar de zorgwekkende cijfers, en de toename van online desinformatie en online haat, dan is dat echt iets waar we ons ontzettend zorgen over maken.”
Een ander punt dat uit de monitor naar voren komt, is de haat en intimidatie waar lhbti-personen mee te maken krijgen. Van de mensen van 25 jaar en ouder die aangeven lesbisch, homo of bisexuleel te zijn, zegt ongeveer een kwart het afgelopen jaar te zijn uitgescholden vanwege de seksuele oriëntatie. Een op de vijf is gepest, en een op de tien bedreigd. Rutgers noemt ook deze cijfers ‘zorgelijk’. Ook op het gebied van seksuele rechten is het volgens Lauwers dan ‘cruciaal’ dat de overheid blijft inzetten op voorlichting.