Grote cryptobeurs onder vuur, hackers stelen miljoenen

Petra van der Werf


In Turkije zijn crypto’s, zoals bitcoin (BTC) razend populair geworden, grotendeels als gevolg van de hevige inflatie in de afgelopen jaren. De digitale munten bieden voor veel Turken namelijk een uitweg, weg van de eigen Lira. Door de ontwikkelingen is Turkije inmiddels uitgegroeid tot de vierde grootste cryptohandelsmarkt ter wereld.

Een van de populairste crypto exchanges in het land is BtcTurk. Deze kwam onlangs in het nieuws vanwege een cyberaanval, waarin maar liefst tien van zijn hot wallets zijn getroffen. De cold wallets, die het grootste deel van de activa bevatten, zijn echter veilig gebleven.

Gevolgen voor de crypto exchange gebruikers

BtcTurk meldde dat hun teams een cyberaanval op hun platform hadden ontdekt op 22 juni 2024. Het platform geeft aan dat hun financiële kracht ruim voldoende is om de getroffen bedragen te dekken. Daardoor zullen de activa van gebruikers niet worden beïnvloed door de verliezen.

Blockchain onderzoeker ZachXBT meldde dat verdachte overdrachten van ongeveer 54 miljoen dollar in avalanche (AVAX) tokens waarschijnlijk verband houden met de aanval. Deze fondsen werden naar exchanges zoals Binance en Coinbase overgedragen en vervolgens als bitcoin opgenomen naar twee aparte wallets.

ZachXBT meldde ook dat online casino Sportsbet waarschijnlijk voor meer dan 3,5 miljoen dollar was gehackt door dezelfde dader als BtcTurk, twee uur voor de aanval op BtcTurk.

BtcTurk voert een gedetailleerd onderzoek uit en heeft de veiligheidsautoriteiten geïnformeerd. Als voorzorgsmaatregel zijn cryptocurrency-stortingen en opnames gestopt totdat het onderzoek is afgerond.

1.000 crypto wallets getroffen

De veiligheid van wallets is een breder probleem in de crypto industrie, zoals vaker te lezen in het laatste crypto nieuws. Zo meldde CoinStats, een populaire beheerder van crypto wallets, een groot beveiligingsincident gemeld waarbij meer dan 1.000 crypto wallets zijn getroffen.

Het bedrijf heeft snel gereageerd door alle gebruikersactiviteit tijdelijk op te schorten en raadt getroffen gebruikers aan om onmiddellijk actie te ondernemen om hun fondsen veilig te stellen.

Volgens CoinStats zijn slechts 1,3 procent van alle CoinStats wallets getroffen. Het bedrijf benadrukt dat geen van de gekoppelde wallets en crypto exchanges is aangetast. Om transparantie te waarborgen, heeft CoinStats een Google document gepubliceerd met een lijst van getroffen wallets.

Het bericht Grote cryptobeurs onder vuur, hackers stelen miljoenen verscheen eerst op Crypto Insiders.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment