Groen gazon deze zomer? Begin dan in maart al met de volgende klusjes

Petra van der WerfIn maart nadert de lente en dat houdt in dat het steeds warmer zal gaan worden. Hierdoor begint het gras langzaam te groeien en is dit het juiste moment om je gazon klaar te maken voor de zomer.

Verticuteren

Ten eerste is het belangrijk dat je het gazon verticuteert. Maar wat is verticuteren nu eigenlijk precies? Het gazon verticuteren houdt in dat je de viltlaag die in het gazon groeit weghaalt. Je verwijdert dus mossen en dode grassen uit je gazon. Dit kun je met hand doen, maar als je een groot gazon hebt kan dit een tijdrovend klusje zijn. Gelukkig bestaat er ook een speciale verticuteerhark of verticuteermachine. Dankzij deze hulpmiddelen hoef je niet meer op je knieën het hele gazon over.

Deze speciale hark en verticuteermachine bestaan beiden uit een aantal scherpe messen. Deze messen gaan een centimeter de grond in en snijden daar alle wortels door. De mossen sterven zo af, waardoor je ze met een gewone hark zo uit je gazon trekt. Door het verticuteren kan het water voortaan weer goed door de grond trekken en zo krijgt het gazon ook weer voldoende lucht om te kunnen groeien.

Zaaien

Als alle mossen en dode grassen uit je gazon zijn, kan het wellicht een kaal veldje zijn geworden. Daarom moet je gelijk na het verticuteren gras gaan zaaien. Gebruik hiervoor dezelfde zaden als je huidig gazon om vreemde plekken en kleurovergangen te voorkomen.

Regelmatig maaien

Als je een gazon met hoge dichtheid wilt, is het belangrijk dat je regelmatig de grasmaaier erbij pakt. Maai het gazon ongeveer twee keer per week en zorg dat het gras ongeveer 3 centimeter hoog is. Hierdoor kunnen de jonge, nieuwe grassprieten even lang worden. Bovendien krijgen onkruiden en schimmels zo juist minder kans om te groeien. Let op: zorg dat de grasmaaier scherpe messen heeft, anders wordt het gras geslagen in plaats van gesneden.

Bemesten

Om gras mooi en goed te laten groeien, heeft het goede voeding nodig. Door vanaf maart bemesting over je grasveld te verdelen, zorg je ervoor dat het gazon tegen de zomer een mooie, groene kleur krijgt. Het gras wordt er gezond en sterk door.

Sproeien

Wanneer het buiten boven de 20 graden Celsius is, is het verstandig om met regelmaat te sproeien. Het gras kan anders uitdrogen en dan ben je nog verder van huis.

Tip: je kunt beter één keer lang sproeien in plaats van twee keer kort.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment