Groen gas maakt gasrekening tientjes per maand duurder

Petra van der WerfOm groen gas te maken, is eerst biogas nodig. Dit krijg je door groente- fruit-, tuinafval, mest, slachtafval of zuiveringsslib te vergisten of vergassen. Vervolgens zuiver je dit biogas (van zwavel en CO2) totdat er groen gas overblijft. “Het is een biologisch proces, wat ook in je maag plaatsvindt. Daar kun je het mee vergelijken”, zegt Klaas van den Berg, directeur Renewi Organics. 

Van den Berg zegt: “Groen gas is een duur proces, je moet het gas opschonen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas om het vervolgens toe te voegen aan het bestaande gasnet.” Dit groene gas heeft dezelfde samenstelling en geur als aardgas en is geschikt om op te koken en je huis te verwarmen, zonder enige aanpassing aan je apparatuur. Je merkt er in het dagelijks gebruik dus niets van. 

Gemiddeld huishouden betaalt 17 euro per maand meer

Energieleveranciers die gas leveren aan huishoudens en kleine bedrijven moeten vanaf 2026 verplicht groen gas ‘bijmengen’. De overheid wil in 2030 zo’n 20 procent van het gebruikte aardgas vervangen door groen gas. Het gaat in totaal om 2 miljard kuub groen gas en zorgt voor veel minder (3,8 megaton) CO2-uitstoot. 

Groen gas is goed nieuws voor het milieu en het klimaat, maar niet voor je portemonnee. Groen gas verhoogt de gasrekening. In 2030 betaalt een gemiddeld huishouden met gasaansluiting zo’n 17 euro per maand meer, blijkt uit overheidsstukken.

Groen gas is duurder dan aardgas

“Groen gas is duurder dan aardgas”,  zegt René Peters energiedeskundige bij TNO. “Aardgas haal je uit de bodem. Dat zit al opgeslagen en je hoeft het alleen nog te produceren, terwijl je groen gas nog echt moet maken door biologisch afval om te zetten. En dat proces is duurder dan het aardgas wat je wint uit de bodem”, zegt Peters. 

De exacte prijs van het groene gas is nog onbekend. In een Kamerbrief van Rob Jetten, demissionair minister voor Energie en Klimaat, staat dat “de maximale meerkosten 12 tot 17 eurocent per kuub gas in 2030 exclusief btw. De maximale nationale meerkosten bedragen in totaal 1,6 miljard euro in 2030.” 

Verzevenvoudiging van de groene gas productie

Energiedeskundige Peters noemt de ambities voor groen gas “uitdagend”. In 2030 is 2 miljard kuub groen gas nodig, terwijl we in Nederland pas 280 miljoen kuub maken. “Dat is een verzevenvoudiging van wat we nu produceren. We hebben echt alle opties nodig. Er moet enorm opgeschaald worden in productiecapaciteit voor groen gas”, zegt Peters. 

Spannend of we straks voldoende vergisters hebben om al het benodigde groene gas te maken. En zijn er voldoende grondstoffen zoals mest, groente-, fruit- en tuinafval en rioolslib om zulke grote hoeveelheden groen gas te produceren? Of moeten we die straks uit het buitenland importeren met als gevolg dat de kostprijs van groen gas hoger wordt.  

Groen gas uit afgedankte voedselresten

Energiebedrijf Vattenfall is een samenwerkingsverband aangegaan met afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi. Ze gaan samen 7,5 miljoen kuub groen gas produceren in een vergister in Amsterdam. Een vrachtwagen haalt afgedankte voedselresten op uit de kantine van Vattenfall en bij andere lokale restaurants. Ook over-de-datumproducten van supermarkten worden samen met oude etensresten vergist tot groen gas. 

Dit groene gas wordt toegevoegd aan het reguliere ‘grijze’ gasnetwerk en komt uit de gaskraan van Vattenfall-klanten . “Door afvalstromen om te zetten in nieuwe duurzamere grondstoffen werken we aan een schonere wereld”, zegt Martijn van Drunen, programmamanager Groen Gas van Vattenfall.  

Energiebelasting op groen gas verlagen

Van Drunen doet een oproep richting de politiek om de gasrekening betaalbaar te houden: “Wij vinden het belangrijk dat de kostenstijging voor huishoudens niet uit het oog verloren mag worden. We hopen dan ook dat het kabinet deze meerkosten deels kan beperken. Bijvoorbeeld door onderscheid te maken in de energiebelasting tussen fossiel aardgas en duurzaam groen gas. Dan kun je de energiebelasting op groen gas verlagen.” 

Op 29 mei debatteert de Tweede Kamer met demissionair Klimaatminister Jetten over groen gas. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment