Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
RTL
Zie de maan schijnt door de bomen… Wil jij indruk maken tijdens het sinterklaasfeest? Bak je eigen lekkers! Maak bijvoorbeeld deze gevulde speculaas met (zelfgemaakt) amandelspijs of speculaaskoeken! Hugo legt je stap voor stap uit hoe je dit maakt, dat wordt smullen!
Hieronder vind je de recepten van de speculaaskoeken én het gevulde speculaas. Daarnaast laten we ook nog zien hoe je heel gemakkelijk zelf amandelspijs kunt maken voor je gevulde speculaas. Makkelijker dan je denkt én goedkoper dan wanneer je het kant-en-klaar koopt!
Speculaas(koeken)
- Koekje: circa 30 stuks
- Bereiding: circa 30 minuten + 2-3 dagen rusttijd voor het deeg
Ingrediënten:
- 110 gr. zachte roomboter
- 150 gr. lichte basterdsuiker
- 25 ml. karnemelk + evt. paar eetlepels extra
- 2 gr. zout
- 250 gr. (Zeeuwse) bloem
- 10 gr. bakpoeder
- 15 gr. speculaaskruiden
Extra benodigdheden:
- Mixer met deeghaak
- Plasticfolie
- Deegroller
- Bakplaat met bakpapier
Optioneel: Speculaasplank, extra bloem of rijstemeel.
Bereidingswijze:
Stap 1: Mix de boter met de basterdsuiker, karnemelk en zout.
Stap 2: Zeef de bloem met het bakpoeder en de speculaaskruiden en voeg de karnemelk toe. Draai of kneed kort tot het een samenhangend deeg is. Voeg eventueel een extra scheutje karnemelk toe als het te droog is.
Stap 3: Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 2 tot 3 dagen rusten in de koelkast.
Stap 4:
Bereiding met speculaasplank: bestrooi de plank met bloem of rijstemeel. Neem een stuk deeg en druk dit in de speculaasplank. Snijd met een scherp mes het overtollige deeg weg en draai de plank, zodat de speculaas loskomt. Leg het dan op de met bakpapier beklede bakplaat.
Bereiding zonder speculaasplank: bestuif je werkblad lichtjes met bloem, rol het deeg uit tot een lap van 3 mm. dik en snijd er rechthoeken van 4×5 cm uit.
Stap 5: Verwarm de oven voor op 175°C. Bak de speculaasjes circa 15 minuten in de oven.
TIP: gebruik minder bakpoeder als je een speculaasplank gebruikt. Het deeg rijst namelijk en dan is de tekening na het bakken niet meer goed te zien.
Gevulde speculaas met amandelspijs
- Bereiding circa 50 minuten + 2-3 dagen rusttijd voor deeg en amandelspijs.
Ingrediënten:
- 1 recept speculaasdeeg (zie recept)
- 1 recept amandelspijs (kant-en-klaar of zelfgemaakt, volgens recept verderop in dit artikel)
- 2 eieren
- Scheutje water
- Amandelen voor garneren
Extra benodigdheden:
- Keukenmachine
- Deegroller
- Bakpapier beklede bakvorm 18×24
Bereidingswijze:
Stap 1: Maak het deeg het liefst 2 dagen van tevoren, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Stap 2: Laat het deeg uit de koelkast even op temperatuur komen, zodat het makkelijk uitrolt.
Stap 3: Verwarm de oven voor op 175°C.
Stap 4: Meng in de keukenmachine de amandelspijs met 1 ei.
Stap 5: Verdeel het deeg in 2 ongelijke stukken. Rol het grootste stuk uit en bekleed hier de vorm mee (maak zo’n 3 cm hoge opstaande randen). Rol ook het andere deegstuk dun uit.
Stap 6: Verdeel de amandelspijs erover en maak het glad. Dek de amandelspijs af met het overige deeg en snijd het overtollig deeg eraf.
Stap 7: Klop het andere ei los en bestrijk het deeg hiermee en decoreer met amandelen. Bestrijk het nogmaals met ei.
Stap 8: Bak de gevulde speculaas circa 40 minuten in de oven en laat het dan afkoelen.
Sinterklaas prijst de kookkunst met lach en pracht,
Een heerlijk feestmaal met Kookpiet in volle kracht!
Amandelspijs
Bereiding: circa 5 minuten + 2 tot 3 dagen laten rusten
Ingrediënten:
- 250 gr. blanke amandelen
- 250 gr. suiker
- Rasp van een halve citroen
- 1 ei
Extra benodigdheden:
- Keukenmachine
- Plasticfolie
Bereidingswijze:
Let op: Maak de amandelspijs minstens 2 dagen voordat je het gaat verwerken.
Stap 1: Maal in de keukenmachine de amandelen met de kristalsuiker fijn.
Stap 2: Rasp de citroen erboven en voeg het ei toe en draai het tot een amandelspijs.
Stap 3: Verpak de amandelspijs en laat deze 2 dagen rusten in de koelkast.