Door Bo Wories··Aangepast:
RTL
We trappen het nieuwe seizoen ‘Eigen Huis en Tuin: Lekker Leven’ af op z’n Japans: een heerlijk vegetarisch gerecht met paddenstoelen. Deze zijn het hele jaar door verkrijgbaar en worden zelfs in Nederland gekweekt. Ze vormen een perfecte vleesvervanger, vooral als je de champignons lang en droog bakt. Daarnaast maken we een toetje met het populaire matcha – een poedervormige thee uit Japan. Hugo laat zien hoe je deze unieke smaak kunt combineren in een romige panna cotta.
Het menu van vandaag bestaat uit twee delen, om te beginnen maakt Hugo geroosterde spruiten en paddenstoelen met bosuiomelet en rijst. Hierna maakt hij een heerlijk nagerecht, panna cotta van matcha.
Geroosterde spruiten en paddenstoelen met bosuiomelet en rijst
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 350 gr. sushirijst
- 400 gr. paddenstoelen (bv shiitakes, kastanjechampignons, oesterzwammen)
- 400 gr. kleine spruiten
- 2-3 bosuien
- 2 eetlepels zwarte miso
- 1-2 tenen knoflook
- 35 gr. roomboter + extra voor eieren bakken
- Zout en peper
- 4 eieren
Bereidingswijze:
- Was en kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Snijd de paddenstoelen in grove stukken.
- Verhit een droge braadpan, voeg de paddenstoelen toe en bak tot ze beginnen te slinken.
- Maak de spruiten schoon, halveer grotere exemplaren.
- Voeg de spruiten toe aan de pan en roerbak nog 2 minuten.
- Doe de miso in een kom. Pel en rasp de knoflook erboven.
- Leng de miso aan met 220 ml. heet water.
- Blus de groenten af met het misomengsel en kook tot de spruiten beetgaar zijn.
- Roer 35 gram boter erdoor.
- Snijd 2 bosuien in ringetjes.
- Klop de eieren los in een kom met een snuf zout en peper. Meng de bosui erdoor.
- Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak een groot omelet.
- Snijd in repen of rol op en snijd in stukken.
- Schep de rijst op de borden. Schep de groenten hierop met de jus en leg het omelet erbovenop.
- Snijd de bosui in ringetjes en strooi over het gerecht.
TIP: Voor een veganistische versie kun je de roomboter vervangen door neutrale olie, eventueel in combinatie met een scheutje sesamolie.
Weet jij eigenlijk wat miso is? En wat het verschil is tussen de witte en de bruine variant? Hugo vertelt je er alles over in de onderstaande video.
Matcha panna cotta
- Nagerecht 6 personen
- Bereiding circa 15 minuten + 4 uur opstijven
Ingrediënten:
- 4 blaadjes gelatine
- 300 ml. melk
- 75 gr. fijne suiker
- 300 ml. slagroom
- 4 theelepels matcha theepoeder
- Voor erbij: 6 sesamkoekjes
Extra nodig: 6 metalen timbaalvormpjes (inhoud 150 ml) of kleine koffiekopjes
Bereidingswijze:
- Week de gelatine in koud water.
- Verwarm in een steelpan de melk met de suiker tot de suiker is opgelost.
- Roer de matcha theepoeder met een scheutje van de hete melk in een kom tot een vloeibaar mengsel. Roer door de melk.
- Knijp de gelatine uit en laat van het vuur af in de hete melk oplossen.
- Roer de slagroom erdoor. Schenk het mengsel in de vormpjes en laat de puddinkjes minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
- Houd de vormpjes in heet water (maak de buitenkant van de vormpjes droog) en stort de panna cotta op bordjes.
- Serveer er de sesamkoekjes bij.
TIP: Houd de vormpjes slechts een paar seconde in heet water, anders krijg je volgens Hugo – net zoals Froukje overkwam – plascha in plaats van matcha.