Gerechtshof: Nederland moet stoppen met levering onderdelen F-35 aan Israël

Petra van der WerfOxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum vinden dat Nederland medeverantwoordelijk is voor ‘schendingen van het oorlogsrecht en een collectieve bestraffing van de Gazaanse burgerbevolking’.

De organisaties eisten daarom een verbod op de uitvoer van de onderdelen, omdat de Israëlische F-35’s zouden bijdragen aan ernstige en grootschalige schendingen van het oorlogsrecht in Gaza. De eis was eerder door de rechtbank afgewezen, maar is nu in hoger beroep toch aangenomen.

Gevolgen voor burgerbevolking

De rechters schrijven in het vonnis dat Israël bij haar aanvallen te weinig rekening houdt met de gevolgen voor de burgerbevolking. “Het hof oordeelt dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F-35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook.”

Er zijn bij de aanvallen door Israël ‘disproportioneel veel burgerslachtoffers gevallen’, oordeelt het hof. “Waaronder duizenden kinderen.” 

Op grond van verschillende internationale regelingen moet Nederland daarom de uitvoer van militaire goederen verbieden, als ‘een duidelijk risico bestaat op ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht’. 

Onderdelen gevechtsvliegtuig

Het gaat om Amerikaanse onderdelen voor het gevechtsvliegtuig, die liggen opgeslagen in een logistiek centrum op vliegbasis Woensdrecht.

Reserveonderdelen gaan naar alle Europese landen die gebruikmaken van de F-35’s en daarnaast naar Israël.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment