Frans stel met 159 katten in appartement mag nooit meer huisdier houden

Petra van der WerfEen rechter heeft een Franse man (52) en vrouw (68) gisteren veroordeeld voor dierenmishandeling. Zij krijgen een voorwaardelijke celstraf van een jaar en mogen nooit meer een huisdier bezitten. Ook krijgen zij een levenslang verbod op vrijwilligerswerk voor een dierenwelzijnsorganisatie. 

Loodgieter voor lekkage 

De twee hielden in hun appartement in het centrum van Nice 159 katten en zeven honden. De woning was niet veel groter dan 80 vierkante meter. Veel van de dieren waren er slecht aan toe, zaten onder de parasieten en leefden tussen hun eigen uitwerpselen. 

De zaak kwam vorige zomer aan het licht door een melding van een waterlek. Een loodgier die de lekkage kwam verhelpen, werd door de twee bedreigd en schakelde de politie in. Agenten vonden de verwaarloosde dieren. 

Tientallen dierenasiels schoten te hulp, maar konden volgens BFMTV niet voorkomen dat meerdere katten alsnog stierven. Toen de dieren gevonden werden, lagen zij verspreid door alle kamers van het appartement. 

De zoon van de vrouw liet aan Franse media weten dat zijn moeder lijdt aan het ‘Ark van Noach’-syndroom. Het Franse 20 Minutes schrijft dat een expert dat syndroom ook bij haar vaststelde. Wie kampt met het syndroom, wil meer dieren proberen te redden dan logischerwijs mogelijk is. 

‘Mijn kinderen’

De twee moeten van de rechter ook schadevergoedingen betalen aan de dierenasiels, die veel geld kwijt waren aan het behandelen van alle ziektes die de katten en honden onder de leden hadden. Alleen al aan dierenwelzijnsorganisatie Alliance pour le Respect et la Protection des Animaux moeten ze 82.500 euro betalen. Een ander asiel krijgt 20.000 euro van het stel. 

De vrouw noemt dit ‘onrechtvaardig’. “Ik hield van deze dieren als mijn eigen kinderen. Deze uitspraak doodt mij.”

Eerder de fout in

De Franse aanklager had achttien maanden cel tegen de twee geëist. De man was in 2014 al eens verdachte in een zaak van dierenmishandeling. Hij hield toen 13 katten en een hond in een studio van 18 vierkante meter. Die zaak werd geseponeerd. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment