Frankrijk deelt als een van de eersten Europese cryptolicenties uit

Petra van der Werf


De Franse financiële waakhond, de Autorité des Marchés Financiers (AMF), kondigde aan dat het vanaf 1 juli aanvragen accepteert voor Europese crypto-licenties. Deze licenties zullen vanaf juli 2026 verplicht zijn om actief te mogen blijven binnen de Europese Unie. Indien cryptobedrijven niet over deze licentie beschikken, zijn ze strafbaar volgens de aankomende MiCA-wetgeving. 

Crypto-giganten kiezen kamp: grote namen steunen Trump met miljoenen

Crypto-giganten kiezen kamp: grote namen steunen Trump met miljoenen

Nieuwe Europese cryptowet en licenties

MiCA staat voor Markets in Crypto Assets. Het is een Europese cryptowet die in delen wordt ingevoerd. Een deel van MiCA zal in juli 2026 van kracht worden en bedrijven zullen vanaf dan een licentie nodig hebben om diensten te blijven aanbieden in de Europese Unie. 

Voor de MiCA-wet van 2026 zullen crypto-dienstverleners een crypto-asset service providers (CASP)-licentie nodig hebben (de afkortingen stapelen zich op). Die werden eerder ook al verstrekt, maar waren in Frankrijk en andere landen nog niet streng genoeg om aan de MiCA-wet te voldoen. Nu gaat de AMF licenties verstrekken die wél aan de MiCA-wet van 2026 voldoen. Daarmee is het land een van de eersten die zich op de wet voorbereidt.

In een bericht op vrijdag, schrijft de AMF over tien aspecten van de wetgeving die op 30 december van kracht worden. De invoering van de MiCA-regelgeving brengt grote veranderingen met zich mee voor de crypto-industrie in Europa. De tien aspecten van de wetgeving die de AMF heeft genoemd, omvatten onder andere:

  • Het bieden van bewaring en administratie van crypto-assets voor klanten.
  • Het exploiteren van een handelsplatform voor crypto-assets.
  • Het verstrekken van advies over crypto-asset investeringen.
  • Het uitgeven van crypto-assets en stablecoins.

Een warm welkom voor cryptobedrijven

De AMF heeft in het verleden al veel crypto-bedrijven verwelkomd. In mei vorig jaar waren er al 74 bedrijven bij de waakhond geregistreerd. Andere grote EU-landen zoals Duitsland, Italië en Spanje hebben nog geen officiële aankondigingen gedaan over het proces.

De nieuwe MiCA regels zijn bedoeld om de transparantie en veiligheid binnen de crypto-markt te verbeteren en om consumenten beter te beschermen tegen risico’s. Het kost bedrijven veel moeite om aan de regelgeving te voldoen. Sommige cryptobeursen voelden zich daarom genoodzaakt om Europa te verlaten. 

Toch vinden velen het fijn dat de cryptowet er komt. Het geeft namelijk juridische zekerheid voor de bedrijven, omdat ze weten wat ze wel en niet kunnen doen. Daarmee worden situaties zoals in de Verenigde Staten voorkomen. Door onzekerheid over de regels zijn vele bedrijven in een rechtszaak belandt met de Amerikaanse waakhond, de SEC.


Post Views: 0



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment