Forse kritiek op universiteit VS om annuleren speech moslimstudent

Petra van der WerfVolgende maand zou de moslimstudent Asna Tabassum een afstudeerspeech geven aan de University of South California. Zij werd anderhalve week geleden gekozen uit meer dan tweehonderd studenten met excellente studieresultaten. De toespraak, een jaarlijkse traditie, wordt volgens Amerikaanse media door tienduizenden mensen gevolgd. 

‘Alarmerende ondertoon’

Dat op het laatste moment is besloten dat Tabassum de toespraak niet mag geven is ‘ongebruikelijk’, geeft de baas van de universiteit toe in The New York Times. “De afgelopen dagen heeft de discussie over de toespraak een alarmerende ondertoon gekregen”, zegt hij. 

Nadat bekend werd dat Tabassum, die biomedische techniek studeerde, de speech mocht geven, kwam er kritiek van pro-Israëlische organisaties. Die bekritiseerden haar openlijke steun voor de Palestijnen op sociale media. 

Volgens de universiteit heeft die kritiek er niet voor gezorgd dat de toespraak van Tabassum geannuleerd wordt. De situatie in het Midden-Oosten en discussies op sociale media ‘zijn geëscaleerd tot het punt dat er aanzienlijke risico’s zijn ontstaan met betrekking tot de veiligheid’, vindt de universiteit. 

Nieuwe splijtzwam

Tabassum heeft in een verklaring laten weten ‘geschokt’ en ‘zeer teleurgesteld’ te zijn dat haar speech wordt geannuleerd. Dat die beslissing te maken heeft met de veiligheid, trekt zij zéér in twijfel. Waar zij over zou spreken, is niet duidelijk.

The New York Times schrijft dat afstudeertoespraken een nieuwe splijtzwam kunnen worden voor Amerikaanse universiteiten. De oorlog tussen Hamas en Israël heeft al gezorgd voor felle debatten over pro-Palestijnse protesten en antisemitisme in klaslokalen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment