Explosies gehoord bij militaire basis in Iran, vluchten omgeleid

Petra van der WerfIraanse media melden vanochtend vroeg drie explosies bij een vliegbasis in de stad Isfahan, in het midden van Iran. De oorzaak van de explosies is volgens de berichten van het Iraanse persbureau Fars nog onbekend. 

Drones of raketten?

De Iraanse regering laat weten dat verschillende drones ‘succesvol zijn neergeschoten’. Daar zouden volgens de staatstelevisie de explosies vandaan komen. Het Iraanse leger deelde beelden van de luchtafweer die werd ingeschakeld: 

ABC News meldde vannacht op basis van een bron dat een Israëlische raket een doel in Iran heeft getroffen. Later meldden ook andere buitenlandse media als CBS News, CNN en Reuters dit. 

Toestel vanuit Amsterdam boven Iran

Iran zegt dat ‘van een raketaanval nog geen sprake is’. Het luchtruim boven verschillende Iraanse steden is wel gesloten en tot zeker 07.00 uur vertrekken er geen toestellen vanaf de internationale luchthaven van Isfahan. 

Isfahan huisvest nucleaire faciliteiten, die volgens Iraanse bronnen ‘volledig veilig’ zijn. 

Op het moment dat de explosies klonken, vloog een toestel van Emirates dat vanuit Amsterdam onderweg was naar Dubai over Teheran. Het toestel meed, net als andere vluchten, wel het westen van Iran. 

De situatie in het Midden-Oosten staat onder hoogspanning sinds een directe aanval van Iran op Israël afgelopen weekend. Die richtte nauwelijks schade aan omdat vrijwel alle Iraanse drones en raketten werden neergeschoten, maar riep wel de vraag op hoe Israël zou reageren. 

Vals alarm in Israël

Enkele uren voor het incident zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken in een interview met CNN nog dat op een eventuele Israëlische tegenaanval ‘onmiddellijk en met maximale kracht’ gereageerd zal worden. 

Israël zegt tegen AFP ‘geen reactie te hebben’ op de incidenten van vannacht. Na de explosies in Iran klonk wel het luchtalarm in het noorden van Israël, maar dat bleek later vals alarm. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment