Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei

Petra van der Werf


We hebben in de afgelopen dagen een fixe correctie beleefd. Veel smart contract projecten werden hard geraakt. Zo daalde ethereum (ETH) met 30% sinds zijn lokale piek in maart.

Ondanks de tegenvallende prestaties van het laatste moment, kunnen we met een opgeheven hoofd naar het afgelopen kwartaal kijken. Zo bereikte volgens data van DeFiLlama de total value locked (TVL) in gedecentraliseerde finance (DeFi) protocollen op het Ethereum netwerk een tweejaarlijkse piek van $98 miljard.


šŸš€ Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Wat is TVL?

TVL verwijst naar de totale waarde van alle crypto assets die zijn vergrendeld in smart contracts van DeFi platforms. Deze waarde kan bestaan uit verschillende soorten cryptoā€™s of stablecoins.

De waarde wordt veelal gebruikt om de omvang en het gezondheidsniveau van een DeFi platform of de hele DeFi markt te beoordelen. Het geeft aan hoeveel geld er daadwerkelijk wordt gebruikt en geĆÆnvesteerd in deze platforms, wat kan helpen bij het beoordelen van de liquiditeit en de activiteit van de markt.

Het succes van liquid staking

In het vierde kwartaal van 2023 begaven we ons nog op een dieptepunt met een TVL van $36 miljard. Een van de belangrijkste factoren voor de recente groei is liquid staking Op Ethereum werd hier het meeste gebruik van gemaakt. Het platform registreerde dan ook een groei van 71% in zijn TVL waarde.

Protocollen zoals Lido en EigenLayer zijn erg populair voor het liquid staken. Liquid staking is een proces waarbij gebruikers hun cryptocurrency kunnen staken, terwijl ze tegelijkertijd een liquide derivaat ontvangen dat ze kunnen verhandelen of gebruiken in andere financiƫle activiteiten.

Lido zag in de afgelopen maanden zijn marktaandeel groeien tot 62%, waarmee zijn totale TVL uitkwam op $63 miljard. Het relatief nieuwe EigenLayer steeg met 990% in dezelfde periode, naar een TVL waarde van $12 miljard.

De populariteit van staken heeft op Ethereum geleid tot een snel groeiende wachtrij voor validators, die nu boven de 20.000 uitkomt. Door het restaken op EigenLayer is het voor crypto handelaren mogelijk om bovenop de normale staking beloningen extra te kunnen verdienen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment