Einde kinderopvangtoeslag in zicht: vergoeding niet meer naar ouders, maar naar opvang

Petra van der WerfHet kabinet is er door de kinderopvangtoeslagaffaire van overtuigd geraakt dat het kinderopvangstelsel op de schop moet.

In die affaire werden ouders onterecht aangemerkt als fraudeur. Ze moesten grote bedragen terugbetalen aan ontvangen toeslag en kwamen in grote problemen. De affaire leidde tot de val van het kabinet-Rutte III. Nog steeds is de afhandeling van de affaire gaande.

Voorschot

Op dit moment krijgen ouders nog een voorschot in de vorm van kinderopvangtoeslag, die ze mogelijk aan het einde van het jaar gedeeltelijk terug moeten betalen. Dat gebeurt als er iets is veranderd in het inkomen van ouders.

Dat zorgt voor onzekerheid bij ouders, constateert minister van Sociale Zaken Karien van Gennip. “Het kabinet wil voorkomen dat mensen onnodig te maken krijgen met hoge terugvorderingen, een van de kernpunten uit de parlementaire enquêtes. Daarom is er de afgelopen jaren hard gewerkt aan een nieuw financieringsstelsel voor kinderopvang, met meer zekerheid en minder risico voor ouders.” 

Overheidsvergoeding

In de toekomstige organisatie, waar het nieuwe kabinet een besluit over zal moeten nemen, vragen de kinderopvangorganisaties een overheidsvergoeding aan, in plaats van ouders. Die betalen dan een eigen bijdrage. Daarmee krijgen ze een ‘zekere rekening, zonder dat er een onzeker voorschot aan kinderopvangtoeslag tegenover staat’.

Vooraf wordt getoetst of een ouder voldoet aan de voorwaarden, in plaats van aan het einde van het jaar. Dat moet hoge terugvorderingen voorkomen.

Het kabinet wijst erop dat uit onderzoek blijkt dat meer zekerheid kan leiden tot een toename van het gebruik van kinderopvang. Ook gaan meer ouders werken.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment