Duizenden bloemen kleuren droogste woestijn ter wereld paars

Petra van der WerfHet is niet de eerste keer dat de woestijn bedekt is met duizenden kleurrijke bloemen, maar een mooi gezicht is het wél. De Atacama-woestijn staat bekend als de Disierto Florida, wat zich vertaalt naar de ‘bloeiende woestijn’. Elke paar jaar staat deze in volle bloei.

Meestal gebeurt dat in het voorjaar. Dat seizoen begint op het zuidelijk halfrond, waarop Chili ligt, eigenlijk pas in september. Het is er nu nog winter. Door de regenval van het natuurlijke klimaatverschijnsel El Niño, en de warme temperaturen die het met zich meebrengt, zijn de bloemzaden nu vervroegd ontwaakt en gaan bloeien.

Over de afgelopen veertig jaar heeft de woestijn zo’n vijftien keer eerder in bloei gestaan. Dat komt naar voren uit een analyse uit 2022 van de Pauselijke Katholieke Universiteit van Chili.

De laatste keer was in oktober 2022, toen de Chileense regering aankondigde een nationaal park in de Atacama-woestijn op te willen richten om de zeldzame bloei en wilde dieren in de woestijn te beschermen.

Toen zag de bloeiende woestijn er zo uit:

Op dit moment is de bloei nog niet uitgebreid genoeg om officieel te worden beschouwd als onderdeel van de ‘bloeiende woestijn’, zegt Cesar Pizarro, hoofd van het behoud van biodiversiteit voor de National Forestry Corporation (CONAF), aan Reuters. CONAF wordt gerund door de Chileense regering.

Verwacht wordt dat er in de komende weken nog meer regen valt, waardoor de bloemen zich over een groter gebied kunnen verspreiden.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment