Dodelijke E. coli-uitbraak in VS door burgers van McDonald’s: ‘Uien of rundvlees’

Petra van der Werf


Al bijna vijftig besmettingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:

© ANPDodelijke E. coli-uitbraak in VS door burgers van McDonald's: 'Uien of rundvlees'

RTL

In tien Amerikaanse staten zijn tientallen mensen besmet geraakt met de poepbacterie E. coli. Een persoon is overleden. Onderzoekers denken dat een broodje hamburger van McDonald’s de bacterie heeft verspreid. Alle patiënten hadden bij filialen van de fastfoodketen gegeten.

Door de uitbraak met de bacterie E. coli zijn 49 mensen ziek geworden, tien mensen zijn in het ziekenhuis beland. De meeste besmettingen werden gemeld in de staten Colorado en Nebraska, maar ook in Kansas, Utah en bijvoorbeeld Wyoming werden mensen ziek. 

Mogelijk nog meer besmettingen

Het Amerikaanse CDC, de evenknie van het Nederlandse RIVM, deed onderzoek naar de besmettingen en vermoedt dat de Quarter Pounder-burgers van McDonald’s de boosdoeners zijn. 

Welk ingrediënt de ziekte veroorzaakte, is nog niet vastgesteld. Het CDC zegt zich te focussen op gesneden uien en de hamburgers van rundvlees die in de broodjes gebruikt worden. Verwacht wordt dat het aantal besmettingen nog stijgt.

McDonald’s verkoopt de Quarter Pounder-burgers voorlopig niet in filialen in de getroffen staten. In een verklaring schrijft het bedrijf dat de uitbraak veroorzaakt is door besmette uien van een bepaalde leverancier. De koers van McDonald’s zakte op de nabeurs al 6 procent in.  

Gezondheidsrisico bij besmetting E. coli

Escherichia coli of E. coli is een groep bacteriën die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. Afhankelijk van het type E. coli leidt een besmetting tot meer of minder ernstige verschijnselen. Vaak merk je er niets van.

In andere gevallen gaat het om klachten zoals misselijkheid, braken en diarree. In heel ernstige gevallen kan een besmetting een vermindering van de nierfunctie en bloedafbraak tot gevolg hebben.  

(Bron: Voedingscentrum)

Experts zeggen tegen persbureau Reuters dat uien in het verleden vaker besmettingen met de poepbacterie hebben veroorzaakt. De kans dat het vlees de boosdoener is, achten ze kleiner. De hamburger moet dan in alle vestigingen te kort zijn gebakken. 

Eerder sterfgeval in Frankrijk

Dat E.coli levensgevaarlijk kan zijn, werd eerder pijnlijk duidelijk in Frankrijk. Enkele jaren geleden stierf daar de 10-jarige Nolan Mottie, nadat hij als peuter van nog geen 2 jaar oud doodziek was geworden na het eten van een besmette hamburger van de Lidl.  

Over de identiteit van het dodelijke slachtoffer in de Verenigde Staten is niets bekendgemaakt. Kinderen onder de 5 jaar en ouderen boven de 60 jaar hebben een verhoogde kans op complicaties als zij besmet raken, meldt het RIVM. 



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment