Dit zijn de 3 koningen van de crypto industrie

Petra van der Werf


De crypto-industrie is groot en bovendien steeds belangrijker. Welke bedrijven en protocollen het belangrijkst zijn is redelijk gemakkelijk te meten, maar wie zijn de belangrijkste personen? Wij hebben het uitgezocht en zijn uitgekomen op deze ‘drie koningen’ van de crypto-industrie.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

3: Brian Armstrong (Coinbase)

Nog maar een paar maanden terug stond Binance-medeoprichter en CEO Changpeng Zhao (‘CZ’) vermoedelijk op de derde plaats, maar inmiddels heeft de topman afstand moeten doen van zijn functie en heeft hij een enorme boete gekregen van de Amerikaanse overheid. Binance zou namelijk effectenfraude hebben gepleegd en de markt hebben gemanipuleerd.

Ook is Binance de afgelopen maanden hard gekrompen ten faveure van andere crypto exchanges. CZ heeft naar verluidt nog steeds veel vermogen en Binance is volgens data van CoinGecko nog steeds met afstand het grootste handelsplatform, maar we geven deze titel aan iemand anders.

Daarvoor kunnen we simpelweg de grootste eigenaar van de op één na grootste beurs pakken. De grootste concurrent is op dit moment OKX, maar dit bedrijf is relatief eenzijdig. OKX heeft namelijk niet veel meer dan een handelsplatform.

Wat ons betreft is Coinbase daarom bijzonderder. Dit bedrijf staat volgens CoinGecko op de vierde plaats wat handelsvolume betreft, maar het bedrijf doet veel meer dan crypto-handel aanbieden. Het is namelijk ook één van de grootste custodians in de crypto-markt. Zo werkt Coinbase al samen met verschillende ETF-uitgevers, die zo snel mogelijk spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) willen uitgeven in de Verenigde Staten. Ook investeert Coinbase als durfkapitalist in jonge bedrijven, waar het volgens onderzoek van CoinGecko zelfs de grootste in is.

Coinbase-medeoprichter en CEO Brian Armstrong is bovendien regelmatig te horen over wat er moet gebeuren in de sector. Zo vindt hij dat de Verenigde Staten dringend behoefte hebben aan goede crypto-regels, omdat landen als China anders de VS voorbijstreven. Armstrong is daardoor één van de meest invloedrijke mensen in de sector.

2: Vitalik Buterin? Of Satoshi?

Eén van de bekendste namen in cryptoland is natuurlijk Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin. Met een geschat bezit van 1 miljoen BTC zou hij één van de grootste investeerders in bitcoin zijn. Maar wie dit is, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Naar verwachting is dit namelijk een pseudoniem. Of je hem mee kunt tellen is dus een persoonlijke voorkeur.

De grootste altcoin is op het moment nog altijd ethereum (ETH). De prestaties van deze coin vielen erg tegen in 2023, maar met een totale marktwaarde van zo’n 270 miljard dollar is het nog steeds met afstand de grootste altcoin. In 2023 waren layer-2-netwerken bovendien enorm populair. Zelfs Coinbase’ eigen Base-blockchain is gebaseerd op de layer-2-blockchain Optimism (OP). Veel van deze netwerken zijn weer gebouwd op Ethereum (ETH).

Eén van de belangrijkste en meest actieve bedenkers van Ethereum is Vitalik Buterin. Onlangs zette hij een nieuwe stap om het Ethereum-netwerk efficiënter te maken. Niet veel later wist hij met één simpele opmerking een grote stijging voor een andere grote altcoin te veroorzaken. Als medeoprichter van de grootste altcoin tot nu toe staat Vitalik wat ons betreft op nummer 2.


Oprichter crypto beurs gearresteerd: $25,7 miljoen weggesluisd

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

1: BlackRock’s Larry Fink

De eerste plaats vinden we het moeilijkst om te geven, want de wereld is te ingewikkeld om deze titel gewoon aan de eigenaar van het grootste crypto-bedrijf te geven. De crypto-industrie is nauw verbonden met de rest van de financiële wereld, want bijna alle belangrijke crypto-bedrijven zijn gefinancierd met geld van investeerders die al langer bestaan dan de crypto-industrie zelf.

BlackRock is zonder twijfel de grootste vermogensbeheerder, maar hoeveel geld het heeft geïnvesteerd in de crypto-industrie is niet per definitie duidelijk. Het verdient een groot deel van zijn geld door commissies te vragen van klanten voor wie het geld actief beheert, waardoor het netto bedrag dat het in cryptocurrencies en crypto-aandelen heeft gestopt aanzienlijk zou kunnen zijn.

Ook beheert BlackRock veel geld op een passieve manier via Exchange Traded Funds (ETF’s). Op die manier heeft het bijna automatisch een enorm aandeel is de grootste beursgenoteerde crypto-bedrijven, waaronder in Coinbase (COIN), bitcoin miners zoals Marathon Digital (MARA), Riot Platforms (RIOT) en in MicroStrategy (MSTR). Daar hoeft het niets voor te doen.

We zijn nog niet eens begonnen over de spot-ETF die BlackRock voorbereidt voor bitcoin. Het staat nog niet vast dat dit fonds wordt goedgekeurd, maar het bedrijf is zó invloedrijk dat een goedkeuring volgens experts bijna gegarandeerd is. Als dit lukt, dan zou het zelf al in de eerste week 2 miljard in zijn eigen fonds willen stoppen. Naarmate de crypto-industrie groeit, zal de invloed van BlackRock op deze sector alleen maar door blijven groeien. De bestuursvoorzitter en CEO is Larry Fink. Hij is niet alleen één van de belangrijkste mensen in de financiële industrie, maar klaarblijkelijk ook in de crypto-sector.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment