Deen voor de rechter voor 600.000 euro aan fraude met muziek op Spotify

Petra van der WerfVolgens het Openbaar Ministerie in de Deense stad Aarhus heeft de man 689 nummers op streamingdiensten als Spotify, Apple Music en het Deense YouSee Musik. Die nummers werden miljoenen keren gestreamd.

Volgens de aanklager is het onmogelijk dat deze streams op een eerlijke manier zijn behaald. De aantallen streams die de nummers haalden worden alleen door de grootste artiesten ter wereld gehaald. De man en zijn muziek zijn echter volslagen onbekend.

80 miljoen streams

Volgens de voorzitter van de grootste Deense auteursorganisatie Autor, zou de man voor ruim 4,3 miljoen Deense kronen aan royalties hebben geïnd. Voor 1 miljoen kronen zijn volgens Autor zo’n 20 miljoen streams nodig. In totaal zou de muziek van de verdachte dus meer dan 80 miljoen keer beluisterd zijn. 

Autor vermoedt dat de man een computerprogramma heeft ingezet om het aantal streams op te krikken, of dat hij verschillende apparaten de nummers continu heeft laten streamen.

Auteursrecht

Behalve van fraude met streams wordt de man er ook van beschuldigd het auteursrecht van muzikanten te hebben geschonden. Hij zou werk van anderen hebben bewerkt, bijvoorbeeld door het licht te vervormen of te vertragen, en dat als zijn eigen muziek op Spotify hebben gezet.

“Wij hopen, voor zowel Deense als internationale componisten en songwriters, dat de zaak leidt tot een duidelijk vonnis dat een precedent schept en zo de rechten beschermt op de muziek die onze componisten en songwriters hebben geschreven”, zegt de directeur van Autor tegen de Britse krant The Guardian.

Volgens de advocaat van de verdachte, die mogelijk een boete en een celstraf boven het hoofd hangt, gaat het om een unieke zaak. “Het zou zomaar kunnen dat deze zaak tot aan het hooggerechtshof zal dienen”, zegt hij tegen dezelfde krant.

Verboden

Spotify zegt op de website van het platform veel moeite te stoppen in het opsporen van oneigenlijke streams. “We steken aanzienlijke technische middelen en onderzoek in het detecteren, beperken en verwijderen van kunstmatige streaming-activiteit op Spotify”, schrijft de streamingdienst.

Het kunstmatig vergroten van het aantal streams op nummers op streamingdiensten is volgens de voorwaarden van de diensten verboden. Spotify zegt bijvoorbeeld royalties in te houden of streamingcijfers te corrigeren als het ontdekt dat het aantal streams kunstmatig verhoogd is.

Eind vorig jaar dook ook al een verhaal op over illegale streams. Toen meldden Zweedse media dat criminele bendes uit dat land geld zouden witwassen door hun muziek veel te laten streamen op Spotify. Het platform ontkende toen bekend te zijn met zulke activiteiten. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment