Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt dat het eten van vlees, en dan vooral bewerkt vlees en onbewerkt rood vlees, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verhoogt. Zo kan het dagelijks eten van twee plakjes ham de kans op dit type suikerziekte verhogen met 15 procent.
Dat er een relatie bestaat tussen suikerziekte en het eten van rood vlees, is niet nieuw. Zo schreven onderzoekers van Wageningen Universiteit al begin 2013 dat wie rood vlees eet, meer kans heeft op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Maar het nieuwe onderzoek, geleid door de Universiteit van Cambridge, levert volgens de onderzoekers ‘het meest uitgebreide bewijs’ over de link.
Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees (het gewicht van bijvoorbeeld twee plakjes ham) het risico op suikerziekte type 2 met 15 procent verhoogt in de daaropvolgende tien jaar.
Het dagelijks eten van 100 gram rood vlees (het gewicht van een kleine biefstuk), verhoogt het risico met 10 procent. Aan het dagelijks eten van 100 gram gevogelte kleeft een verhoogd risico van 8 procent.
Aan het onderzoek deden bijna 2 miljoen mensen mee. Zij wonen verspreid over vijf regio’s wereldwijd, maar onder de participanten waren vooral Amerikanen en Europeanen.
Toename
Wereldwijd lijden er ruim 500 miljoen mensen aan diabetes type 2. De verwachting is dat dit aantal oploopt tot 1 miljard in 2050.
De onderzoekers benadrukken dat de vleesproductie de afgelopen vijftig jaar snel is toegenomen. Hun resultaten zouden laten zien dat het belangrijk is om juist minder vlees te eten.