Cryptobeurs Binance ontvangt miljoenen boete van Canadese overheid

Petra van der Werf


Door zich niet te houden aan de geldende wetgeving in Canada heeft crypto exchange Binance een hoge boete opgelegd gekregen. Het is voor de exchange weer een nieuwe toevoeging aan de steeds langer wordende lijst met sancties en boetes in meerdere landen.


Start gratis met crypto šŸ“ˆ: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Crypto exchange houdt zich niet aan wetgeving

In Canada heeft de nationale toezichthouder Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada (FINTRAC) een boete opgelegd aan de crypto exchange Binance. FINTRAC is in Canada verantwoordelijk voor het bestrijden van witwaspraktijken en financiering van terroristische organisaties.Ā 

Volgens de toezichthouder zou de exchange in de periode juni 2021 tot juli 2023 zich niet aan de regels van het land hebben gehouden. In deze periode zouden er bijna 6.000 transacties zijn verwerkt van 10.000 dollar of meer, welke niet bij de toezichthouder zijn gemeld. Volgens Canadese wetgeving is dit voor alle financiƫle instellingen een verplichting. Ook zou de crypto exchange zich niet geregistreerd hebben als buitenlands bedrijf dat financiƫle diensten aanbiedt, terwijl zij hiervoor meerdere mogelijkheden hebben gehad.

De handelingen van Binance zijn volgens de toezichthouder in strijd met de regels in de wetten Anti-Money Laundering (AML) en Countering the Financing of Terrorism (CFT). Als gevolg van de overtredingen zal Binance een boete ontvangen van ruim 6 miljoen Canadese dollars, wat ongeveer gelijk staat aan 4,4 miljoen Amerikaanse dollars.

Steeds meer sancties en boetes

Zes maanden geleden ontving Binance ook al een grote boete van maar liefst 4,3 miljoen dollar, die door de Amerikaanse autoriteiten was opgelegd. De exchange zou belangrijke wetgeving, om witwaspraktijken tegen te gaan, hebben overtreden.

Ook werd er in de Verenigde Staten recent een gevangenisstraf opgelegd aan de voormalig voorzitter en medeoprichter van de crypto exchange, Changpeng Zhao (ā€œCZā€). De gevanisstraf van vier maanden komt voort uit de overtredingen die de exchange zou hebben gemaakt in het verleden en voor het feit dat het CZ niet was gelukt om een anti-witwas protocol op te zetten voor de exchange.

In februari van dit jaar werden twee vertegenwoordigers van Binance gearresteerd in Nigeria. De mannen werden beschuldigd van belastingontduiking en witwaspraktijken. Een van de twee wist te ontsnappen en zou naar Kenia zijn gevlucht. In reactie hierop heeft Interpol laten weten dat zij de man zal gaan uitleveren aan Nigeria voor de aankomende rechtszaak.


Post Views: 14Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment