Crypto exchange stopgezet na inbreuk, medewerker mogelijk betrokken

Petra van der Werf


Catalyx, een crypto exchange uit Canada, heeft alle activiteiten op zijn handelsplatform stilgelegd, waaronder de mogelijkheid om geld te storten en op te nemen.

De Canadese crypto beurs heeft de beslissing genomen om alles stop te zetten nadat een ernstige beveiligingsbreuk eerder deze maand werd ontdekt.


Kerstcadeautje 🎁 PostNL’s laatste Crypto Stamp 2 nog beperkt beschikbaar voor €9,25

Eigen medewerker betrokken bij beveiligingsinbreuk

Catalyx kondigde het nieuws pas op 28 december aan middels een persbericht. De beveiligingsbreuk vond echter naar alle waarschijnlijkheid al meer dan een week geleden plaats.

Het incident heeft geleid tot het verlies van klantentegoeden, maar Catalyx weigert vooralsnog om te zeggen hoeveel precies is verloren.

Toen de inbreuk werd ontdekt heeft de beurs naar verluidt onmiddellijk actie ondernomen door alle activiteiten op het platform stop te zetten.

Catalyx heeft inmiddels ook aangekondigd dat het een diepgaand onderzoek is gestart naar de inbreuk. Naar verluidt is een eigen medewerker betrokken zijn bij het incident:

“Het management vermoedt dat deze inbreuk op de beveiliging, waarbij mogelijk een medewerker betrokken is, heeft geresulteerd in het verlies van een deel van de crypto-activa die het bedrijf namens zijn klanten in bezit heeft,” aldus Catalyx.

Crypto exchange stilgelegd na bevel toezichthouder

De crypto exchange heeft echter het besluit pas genomen na een bevel van de Alberta Securities Commission, de lokale toezichthouder.

De CEO van Catalyx, Jae Ho Lee, heeft ingestemd met een 15-daags bevriezingsbevel van de toezichthouder. Het bevel was al afgegeven op 21 december en loopt af op 5 januari.

“Vanwege het verlies zijn alle opnames van cryptovaluta en fiatvaluta van het platform en alle handelsactiviteiten op het platform tijdelijk opgeschort,” aldus de crypto beurs.

Ondertussen schakelt Catalyx de hulp in van auditbedrijf Deloitte om te helpen bij het onderzoek. De resultaten van het onderzoek kunnen doorslaggevend zijn voor de toekomst van het bedrijf. Het kan ook van invloed zijn wat er gebeurt met de gestolen tegoeden van de klanten.

Doordat Catalyx nog niet heeft bekendgemaakt hoeveel er daadwerkelijk is verloren, zorgt dat voor veel onrust en speculatie onder klanten en investeerders.

Hacks en oplichting blijven een plaag in de crypto-industrie, maar de laatste tijd komen beveiligingsinbreuken bij grote crypto exchanges als de bovenstaande niet meer zo vaak voor.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment