De zorg voor kankerpatiënten gaat op de schop. Vanaf volgend jaar worden achttien complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten dan alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen.
Minder ingewikkelde zorg wordt juist gespreid over het land. Dat hebben patiëntenorganisaties, zorgverleners, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de overheid afgesproken.
Kwaliteit van leven
De complexe behandelingen worden geconcentreerd in een of meer ziekenhuizen per regio. Sommige patiënten zullen daardoor verder moeten reizen voor hun behandeling. Maar de overige zorg, zoals controles, kunnen ze dan krijgen in een ziekenhuis dichterbij.
“Door de zorg in ziekenhuizen te concentreren krijgt iedereen in Nederland de beste kansen op overleving en goede kwaliteit van leven. En dat is waar wij ons als patiëntenorganisaties al jaren voor inzetten”, zegt Anke Vervoord, directeur-bestuurder van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties.
Waarom stijgen de zorgkosten en verzekeringspremies zo hard? In Z Zoekt Uit de oorzaken op een rij:
De concentratie van behandelingen gaat gelden voor hoofd-halskanker, alvleesklierkanker, longkanker, maag- en slokdarmkanker, nierkanker, aorta-aneurysma en een behandeling voor vernauwde halsslagader.
Toenemende druk
Door de verschuiving krijgen patiënten volgens de partijen ‘meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft’. Zij zeggen dat samenwerken van ziekenhuizen de enige manier is om de toenemende druk op de zorg het hoofd te bieden.
Een toenemend aantal ouderen heeft zorg nodig en er zijn meer mensen met meerdere aandoeningen, terwijl er een toenemend tekort is aan zorgpersoneel.