Bosbrand van 9.600 hectare nadert Canadese stad Fort McMurray

Petra van der WerfAmbtenaren houden de natuurbrand ten zuidwesten van de stad in de belangrijkste olieproducerende regio van Canada nauwlettend in de gaten. 

13 kilometer van de stad

De brand is in de afgelopen dagen uitgegroeid tot een omvang van 9.600 hectare, en wordt steeds weer opgevoerd door dorre omstandigheden en harde wind. De brand komt op die manier steeds dichter bij Fort McMurray en bevindt zich nu op ongeveer 13 kilometer van de stadsgrenzen. 

Halverwege de middag stond een snelweg richting het zuiden vol met auto’s en vrachtwagens die op de vlucht waren voor de donkere rookpluimen op de achtergrond. 

Regionale barandweercommandant Jody Butz zei tegen persbureau AFP: “We hebben er vertrouwen in dat we over de middelen beschikken om deze gebieden te verdedigen, maar we moeten zorgen dat de mensen veilig zijn.”

Brand in 2016

De evacuatiebevelen roepen bovendien nare herinneringen op voor de bewoners, die in 2016 een enorm verwoestende brand hebben meegemaakt. Destijds werd de hele stad met bijna 100.000 inwoners geëvacueerd en werden meer dan 2.500 huizen met de grond gelijk gemaakt.

Deze bosbrand veroorzaakte een van de grootste rampen in de geschiedenis van het land.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment