Boeren op weg naar Brussel voor demonstratie tegen landbouwbeleid

Petra van der WerfBrussel zet zich schrap, want meerdere boerenacties liepen er afgelopen tijd uit de hand. De demonstratie begint om 12.00 uur in het Atomiumpark in Brussel.

Grotere opkomst in Wagenberg

Met ongeveer 25 tractoren zijn Nederlandse boeren rond 01.30 uur vertrokken van een verzamelpunt in het Brabantse Schaijk. Ze rijden eerst langs Someren om collega’s die daar wachten op te halen en gaan dan door naar de grensovergang bij Valkenswaard.

Enkele uren later gingen ook trekkers die zich verzameld hadden in Wagenberg, bij Breda, op weg. Daar is de opkomst een stuk groter. Een verslaggever van het ANP telde zo’n 200 tractoren. Op een aantal trekkers hangen protestborden met ‘No farmers, no future” en teksten tegen de Green Deal, het Europese klimaatbeleid.

Volgens de boeren moet het uit zijn met knellende Europese klimaat- en milieuregels. “We willen de burger voor de verkiezingen eens goed wakker schudden, zodat ze de goede kant op stemmen”, vertelt oud-melkveehouder Marcel Rijkers die met zijn tractor uit Schaijk vertrok. “Dat is ons gelukt bij de provinciale verkiezingen en bij de Tweede Kamerverkiezingen en dat proberen we nu ook.”

‘Murw gemaakt’

Rijkers had gehoopt dat meer boeren mee zouden rijden, maar dankzij het drogere weer van de afgelopen dagen kunnen in sommige delen van Nederland boeren weer het land op, zegt hij. “Boeren zijn ook murw gemaakt door de overheid, die elke maand met nieuwe regels komt. Ze denken: laat maar. En het is natuurlijk ook gewoon ver, 180 kilometer door het donker.”

De actie is opgezet door de Belgische en Nederlandse fracties van Farmers Defence Force (FDF) en andere radicalere boerenactiegroepen. Gematigder boerenorganisaties als LTO, Agractie en de Belgische Boerenbond doen ditmaal niet mee.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment