Bloedige aanvallen teisteren Nigeria: ‘Hele dorpen zijn platgebrand’

Petra van der WerfEind december vielen gewapende bendes meerdere christelijke dorpen binnen in het midden van het land. Huizen werden verbrand, volgens de lokale autoriteiten vielen zeker 160 doden en honderden gewonden.

“Het waren de ergste aanvallen in jaren”, zegt Afrika-correspondent Sophie van Leeuwen. “Hele dorpen zijn platgebrand, ook vrouwen en kinderen zijn vermoord. Dat de aanvallen plaatsvonden tijdens Kerstmis, heeft de christenen in het hart geraakt.”

Professionele wapens

De aanval in de Nigeriaanse deelstaat Plateau is niet toevallig. De regio ligt in het grensgebied tussen het overwegend islamitische noorden en het christelijke zuiden. De regio wordt al tientallen jaren geplaagd door etnisch geweld tussen overwegend islamitische herders en christelijke boeren.

Het is nog niet duidelijk wie de daders zijn. “Omdat de aanvallers professionele wapens hadden, wordt gedacht aan een aanval van herders met steun van een serieuze terroristische organisatie”, zegt Van Leeuwen.

“De aanvallen zijn het gesprek van de dag in Nigeria. Er wordt volop gediscussieerd hoe het verder moet. Christenen in het gebied voelen zich erg onveilig. Er zijn suggesties om mensen te bewapenen. Een kerkelijk leider vraagt om een ander stuk land waar christenen kunnen leven.”

In juni 2022 vielen tientallen doden bij een aanval op een kerk in Owo. Sinds jaren teistert terreurorganisatie Boko Haram de Nigeriaanse bevolking in het noordoosten met aanvallen en ontvoeringen. Daarnaast draait het conflict om land. De overwegend islamitische herders willen meer land waar het vee kan grazen. Klimaatverandering verergert die situatie.

De christenen roepen de regering op om meer te doen tegen het geweld. “Maar het gebied is zo groot. Het is bijna onmogelijk om die hele regio te beveiligen”, zegt Van Leeuwen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment