Bitcoiners zijn woest over sabotage op testnetwerk

Petra van der Werf


Er brak een hevige discussie los op social media. Het heeft alles te maken met Jameson Lopp die een zogenaamde “griefing” aanval heeft uitgevoerd op een van de testnetwerken van Bitcoin (BTC). Met de actie verstoorde Lopp het testwerk van zijn collega’s. 


Slecht nieuws voor miners: hype van Bitcoin-Runes neemt af

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Wat is een griefing aanval?

Een griefing aanval verwijst naar acties waarbij een persoon opzettelijk stoorzender speelt in een digitale omgeving. In de context van online gaming, waar de term vaak wordt gebruikt, gaat het om het moedwillig hinderen van andere spelers door gebruik te maken van spelfuncties op een manier die niet bedoeld is, wat het spelplezier van anderen kan bederven.

Een triviale exploit van het bitcoin netwerk

Het doel achter de aanval is volgens Lopp uit om aandacht te vragen voor een al eerder geïdentificeerde kwetsbaarheid in het testnet. De ontwikkelaar verstoorde het testnetwerk door in slechts één week tijd drie jaar aan blokken te genereren. 

De aanval was vrij eenvoudig. De ontwikkelaar gebruikte slechts 20 regels aan code en $1 aan elektriciteitskosten voor de aanval. De eenvoud maakt volgens Lopp de onderliggende probleem een “triviale exploit”.


Bitcoin koers aan de vooravond van ‘parabolische fase’, volgens expert

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Hevige kritiek: “alsof iemand in een jacuzzi poept”

Leden van de Bitcoin gemeenschap waren niet gediend van de aanval. Francis Pouliot, een andere Bitcoin ontwikkelaar en oprichter van de crypto exchange Bitcoin Bull, bekritiseerde Lopp omdat hij de tijd van andere ontwikkelaars verspilde. 

Hij en anderen zagen Lopp’s acties als destructief, en vergelijkbaar met “iemand die in een jacuzzi poept om mensen naar een ander spa te laten verhuizen”, een metafoor die waarschijnlijk verwijst naar de overstap om een ander testnet te gaan.

Pouliot benadrukte dat de aanval geen economische schade aanrichtte, aangezien het testnet geen reële economische waarde heeft, maar het wel storend was voor de tests van open-source Bitcoin.

Er wordt gesproken over de mogelijke noodzaak om afscheid te nemen van toestemmingsvrije testnetwerken, zoals opgemerkt door Leo Weese van Lightning Labs. Er was ook discussie over het uitsluiten van personen zoals Lopp van het testnet, waarbij sommigen hem als een algemeen veiligheidsrisico voor Bitcoin beschouwden.


Post Views: 53

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment