Bitcoin whale ontwaakt plots na jaren en stuurt half miljard aan BTC

Petra van der Werf


De laatste tijd zien we regelmatig zogenoemde bitcoin (BTC) whales ontwaken. Deze beleggers met enorme hoeveelheden BTC zijn na jaren plotseling weer actief.

De gigantische wallets van deze whales bezitten zoveel bitcoin dan zij de koers van de munt kunnen beïnvloeden.

Bitcoin kan volgende week nieuw prijsrecord bereiken, zegt onderzoeker

Bitcoin kan volgende week nieuw prijsrecord bereiken, zegt onderzoeker

8.000 bitcoins verplaatst

Op 11 juni werd opnieuw een bitcoin whale ontdekt, die na 5,5 jaar plotseling activiteit vertoonde. Er werd maar liefst 8.000 BTC, met een waarde van zo’n 536,5 miljoen dollar, verzonden naar een andere wallet.

De grote hoeveelheid bitcoins werd vanuit een cold wallet van crypto exchange Coinbase verzonden naar een andere onbekende wallet. Volgens het blockchain-analysebedrijf Arkham Intelligence ontving deze wallet de gigantische hoeveelheid bitcoin in één blockchain blok.

Vanuit hier werden de 8.000 BTC nogmaals verplaatst naar een depositowallet van crypto-exchange Binance. Volgens de data van Arkham Intelligence gebeurde dit in slechts één blok en 11 minuten. Waar whales vaker eerst kleine transacties uitvoeren als test, gebeurde dat in deze transactie niet.

De originele cold wallet van Coinbase ontving de bitcoins op 5 december 2018. De aankoopprijs van de bitcoins lag destijds op zo’n 3.750 dollar per stuk. Het is op dit moment nog niet duidelijk of de bitcoin whale zijn winst heeft genomen. Vanaf de eerste investeringen gezien staan de bitcoins op een winst van bijna 1700%. 

Meerdere BTC whales werden actief in afgelopen maanden

In de afgelopen weken werden andere bitcoin whales ook al plotseling actief. Zo was er op 12 mei een transactie van zo’n 1000 BTC. En in de week ervoor verplaatste een andere whale ook al 687 bitcoins naar twee nieuwe wallets.

Hoewel het erop lijkt dat er gemiddeld elke maand wel een oude wallet van een bitcoin whale actief wordt, zijn er toch nog zo’n 1,8 miljoen bitcoin wallets die al meer dan tien jaar inactief zijn. Volgens het rapport van de blockchain analyse bedrijven Chainalysis en Fortune, is hier alleen niet de wallet van de bitcoin bedenker, met alias “Satoshi Nakamoto”, opgenomen. In deze wallet staat namelijk nog zo’n 121 miljard dollar aan bitcoins, volgens de meest recente koers.

Een veelvoorkomend probleem van de lang slapende wallets is vaak ook dat de eigenaren de zogenaamde seed phrase, die toegang tot de wallets geven, zijn verloren. In dat geval zullen de bitcoins nooit meer te gebruiken zijn, tenzij deze kan worden gekraakt door speciale software.


Post Views: 429

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment