Bitcoin stijging zorgt voor miljoenenschade bij crypto shorters

Petra van der Werf


Vandaag zette bitcoin (BTC) een grote stap boven de $50.000. Dit kwam vrij onverwachts aangezien de crypto gisteren nog de daling inzette na negatief inflatienieuws. De beweging boven de $50.000 zorgde voor aanzienlijke schade bij handelaren die verwachtten dat de crypto koersen juist de andere kant op zouden gaan.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto shorters zien bijna $150 miljoen verdampen

Wanneer je als handelaar verwacht dat de bitcoin koers kan gaan dalen, kan je short gaan. Door short te gaan kan je een rendement genereren wanneer de koers daalt, maar loop je wel het risico om geliquideerd te worden. Dit houdt in dat je positie geforceerd wordt gesloten.

Onverwachte koersbewegingen zorgen vaker voor vrij grote schade bij deze handelaren. Ook bij de sprong over $50.000 van vandaag was dit het geval. Volgens data van analyseplatform Coinglass zagen crypto shorters de afgelopen 24 uur ruim $148 miljoen verdampen.

Het waren vooral de bitcoin shorters die pijn leden. $91 miljoen aan bitcoin short-posities werden namelijk geliquideerd. Bij ethereum (ETH) komt de schade uit op $34,8 miljoen.

Crypto liquidatie heatmap. – Bron: Coinglass.

Shorten is vergeleken met het simpelweg kopen van bitcoin iets ingewikkelder. Ten eerste leent een handelaar eerst een hoeveelheid bitcoin van een exchange of een ander platform. Vervolgens verkoopt de handelaar deze geleende bitcoin direct op de open markt tegen de huidige marktprijs.

Daarna moet hij wachten tot de prijs van bitcoin daalt. Als de prijs daalt zoals verwacht, koopt de handelaar de bitcoin terug tegen de lagere prijs. De teruggekochte bitcoin geeft de handelaar terug aan de exchange of het platform van wie hij ze had geleend. Het verschil tussen de prijs waarvoor hij ze verkocht had en de lagere prijs waarvoor hij het terugkocht, minus eventuele kosten of rente, is de winst.

Bitcoin beursfondsen stuwen positief momentum

Bitcoin verrast de afgelopen dagen behoorlijk, en dat heeft onder andere te maken met de instromen bij de Amerikaanse bitcoin beursfondsen. De fondsen trekken nog altijd veel kapitaal aan, wat zorgt voor een positief sentiment onder bitcoin investeerders. Deze fondsen kopen hierdoor namelijk gigantische hoeveelheden bitcoin in.

Volgens de laatste data kochten alle Amerikaanse bitcoin beursfondsen gisteren in totaal 12.192 bitcoin. In totaal bezitten de 9 fondsen meer dan 700.000 bitcoin.


Post Views: 75

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment