Bitcoin miners staan op het punt BTC te verkopen

Petra van der Werf


Foto: T. Schneider/Shutterstock

In april vond de terugkerende bitcoin (BTC) halving plaats. Door deze gebeurtenis, die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt, halveerde de beloning voor bitcoin miners. Nu ook de transactiekosten dalen, lijken miners andere manieren te zoeken om hun kosten te dekken.


Start gratis met crypto šŸ“ˆ: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Bitcoin halving

Door de bitcoin halving daalde de vergoeding van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Dit bracht de nodige uitdagingen voor de miners. Veel miners kozen ervoor om voor de halving al een deel van hun bitcoins te verkopen, zodat zij dit geld konden investeren in betere hardware. Op die manier probeerde zij de aanstaande daling van inkomsten voor te zijn.

Door de lancering van de Runes standaard werd het mogelijk om transacties op het Bitcoin netwerk op een andere manier te versturen. Deze nieuwe standaard was vele malen sneller en goedkoper, waardoor deze direct na de lancering erg populair was. Door deze populariteit stegen de transactiekosten, waardoor miners in de eerste fase na de halving nog een groot deel van de gedaalde inkomsten konden dekken.

Inkomstenbronnen miners

Miners hebben in principe twee verschillende inkomstenbronnen, namelijk de vergoeding voor het minen van een blok en de transactiekosten die betaald worden voor het uitvoeren ervan. Nu beide inkomstenstromen afnemen, lijken de mining bedrijven andere keuzes te moeten maken.

Volgens het crypto onderzoeksbureau Kaiko zouden miners op het punt staan om delen van hun bitcoins te verkopen, zodat de kosten betaald kunnen blijven worden. In eerdere cycli zag men dit ook gebeuren, waardoor het ook nu in de lijn der verwachting ligt dat miners deze keuze zullen maken.

Inkomsten van bitcoin mining daalt naar laagste punt in tijden

Inkomsten van bitcoin mining daalt naar laagste punt in tijden

Verkoop met grote gevolgen

Doordat de miners heel veel bitcoins onder zich hebben, kan de verkoop van een klein deel al een flinke beweging veroorzaken op de markt. Wanneer er in Ć©Ć©n keer een grote hoeveelheid bitcoins op de markt beschikbaar komt, zal het aanbod de vraag overstijgen. Hierdoor zal de prijs van bitcoin gaan dalen.

Mining bedrijven bezitten in de regel heel veel bitcoins, omdat zij een groot deel van de beloningen behouden. Zo heeft Marathon Digital ongeveer 1,1 miljard dollar aan bitcoin onder zich. Om de kosten te kunnen dekken is er slechts een klein deel van dit vermogen nodig. Toch waarschuwt Kaiko ook voor de grote gevolgen die de ā€œkleineā€ verkopen van miners kunnen veroorzaken.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment