Bitcoin-koning Saylor waarschuwt voor ‘deepfake’ video’s van hem: Let op

Petra van der Werf


Tegenwoordig is het niet meer weg te denken: deepfake video’s, oftewel nepvideo’s gecreëerd met kunstmatige intelligentie (AI). Vaak gaat het om een bepaald crypto project dat promoot wordt, terwijl deze helemaal niet bestaat of verwijst naar een frauduleuze link om jouw gegevens te achterhalen. Michael Saylor, oprichter van MicroStrategy, heeft dagelijks te maken met deepfake-video’s van zichzelf.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Steeds meer deep-fake video’s van Michael Saylor

In een overtuigende video, gecreëerd door AI, wordt vaak een soort bitcoin (BTC) promotie aangeprezen en belooft binnen aanzienlijke tijd iemands bitcoin te verdubbelen. Vaak zie je hierbij bekende gezichten zoals die van Elon Musk, maar dus ook die van Michael Saylor.

Saylor onthult dat zijn team dagelijks ongeveer 80 nepvideo’s van Saylor zelf verwijderd van het internet. De video’s worden gegenereerd door kunstmatige intelligentie (AI). De meeste van deze video’s hebben te maken met bitcoin, waarin het bedrijf zelf ook erg actief in is.

In een bericht van 13 januari van Saylor op X, voorheen twitter, laat hij aan zijn 3,2 miljoen volgers weten dat ze gewaarschuwd moeten zijn voor het groot aantal deep-fake-video’s die op het internet te vinden zijn. Hij merkt ook op dat oplichters steeds vaker gebruikmaken van AI gegenereerde video’s.

Wees gewaarschuwd

Saylor geeft zelf aan dat er geen risicovrije manier is om uw bitcoin te verdubbelen. Ook MicroStrategy gaat geen bitcoin weggeven aan degene die qr-codes scannen. Vorige week meldden nog verschillende gebruikers dat er weer een deepfake was opgedoken. Hierin beloofde een neppe Saylor om geld van mensen te verdubbelen.

In december waarschuwden cyberbeveiligingsexperts dat door de snelle ontwikkeling van AI-technologie ook deepfake-video’s steeds realistischer zullen worden. Verder gaf blockchain-analist Jesse Leclere aan dat phishing steeds gevaarlijker wordt door de ontwikkeling van AI-technologie.

Ook in de Verenigde Staten waarschuwden functionarissen van wetshandhaving voor het feit dat oplichters meer en meer gebruik kunnen gaan maken van AI. Rob Joyce, directeur van cybersecurity bij de National Security Agency, laat weten dat technologie van AI gebruikt kan worden om illegale activiteiten sneller op te sporen.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment