Bitcoin fondsen bereiken verbluffende mijlpaal van 1 miljoen BTC

Petra van der Werf


Bitcoin (BTC) heeft wederom een indrukwekkende mijlpaal bereikt.

Beursgenoteerde handelsproducten voor bitcoin beheren nu in totaal meer dan 1 miljoen BTC.

Bitcoin gaat ‘minimaal’ $150.000 halen in 2024, zegt finance topman

Bitcoin gaat 'minimaal' $150.000 halen in 2024, zegt finance topman

1 miljoen BTC nu in beursgenoteerde fondsen

In januari werden voor het eerst in de VS spot exchange-traded funds (ETF’s) voor bitcoin goedgekeurd en gelanceerd.

Sindsdien hebben deze beursgenoteerde fondsen al meer dan 855.000 BTC opgehaald, wat een groot succes markeert.

Desondanks zijn het niet de enige beursgenoteerde investeringsproducten in de wereld met directe blootstelling aan bitcoin.

Analysebedrijf HODL15Capital telde daarom ook de data van nog eens 21 andere bitcoin beursproducten mee. Het gaat dan om fondsen die gelanceerd zijn in bijvoorbeeld Duitsland, Brazilië en Canada.

Bij elkaar opgeteld beheren al deze bitcoin fondsen nu maar liefst 1.002.343 BTC. Tegen de huidige prijs van ongeveer $68.000 is dat een totaal bedrag van meer dan $68 miljard dat deze fondsen bezitten. Dat is ongeveer 5% van de totale circulerende aanbod van bitcoin dat ze nu beheren.

bitcoin etf hodl
Bron: HODL15Capital

Zorgen bitcoin-ETF’s voor minder zelfbewaring?

Sinds de lancering van de ETF’s in januari, zag de ETF van Grayscale voornamelijk een netto-uitstroom. Desondanks blijft het vooralsnog het grootste bitcoin-fonds op aarde met ongeveer $19,9 miljard in beheer.

Dan volgt natuurlijk de ETF van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. De bitcoin-ETF van BlackRock presteert zeer sterk dit jaar en komt met $19,8 miljard langzaamaan steeds dichterbij het totaal van Grayscale. Daarna volgt Fidelity met ongeveer $11 miljard.

HODL15Capital meldt echter nog een ander opvallend gegeven. Het ziet er naar uit dat de bitcoin-ETF’s ervoor zorgen dat investeerders minder snel zelf BTC in bewaring nemen.

Tussen 2023 en 2024 is namelijk geen groei te zien in het aantal adressen dat bitcoin zelf bewaart waar dat in de voorgaande jaren nog wel het geval was.

Het analyseplatform stelt de vraag of de komst van ETF’s de groei van zelfbewaring remt. Dat is goed mogelijk aangezien je bij een ETF aandelen koopt en niet de bitcoin zelf; je hoeft dus geen crypto in bewaring te nemen.

De gegevens tonen dat er meer dan 1 miljoen wallets zijn die minstens 1 BTC bezitten.

Afgelopen week had de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ook de aanvragen voor ethereum (ETH) ETF’s goedgekeurd.

Het is echter nog niet bekend wanneer deze fondsen zullen lanceren en de vraag is zeer of zo ook zo sterk zullen presteren als de ETF’s voor bitcoin.


Post Views: 0

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 10.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment