Bitcoin en crypto overklast door AI op Google

Petra van der Werf


2023 zal de boeken ingaan als het jaar waarin krachtig afscheid werd genomen van de bearmarkt voor bitcoin (BTC) en de gehele crypto-sector. Artificial intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie, heeft echter een nog opvallendere trend laten zien dit jaar. Google-gebruikers hebben dit jaar dan ook een stuk meer gezocht naar ‘AI’ dan ‘bitcoin’ of ‘crypto’.


Kerstcadeau 🎉: Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

AI populariteit op absoluut hoogtepunt

Uit data van Google Trends blijkt dat dat de globale zoekinteresse voor AI een stuk hoger ligt dan voor bitcoin of crypto. Al sinds de eerste dag van het jaar wordt er meer gezocht naar AI dan bitcoin of crypto. Momenteel krijgt AI een waarde van 94 toegeschreven, terwijl bitcoin en crypto niet verder komen dan respectievelijk 23 en 9.

Google Trends
Zoekopdrachten ‘AI’ vs ‘bitcoin’ vs ‘crypto’. – Bron: Google Trends

Het is belangrijk om op te merken dat Google Trends geen absolute aantallen weergeeft, maar relatieve zoekinteresse. De gegevens zijn genormaliseerd op een schaal van 0 tot 100, waarbij 100 logischerwijs het hoogste niveau van zoekinteresse vertegenwoordigt en 0 het laagste.

Sinds november 2022 is het aantal zoekopdrachten voor AI enorm hard omhoog geschoten. Niet geheel toevallig fwerd diezelfde maand ChatGPT, een razend populaire AI-gestuurde chatbot, gelanceerd.

ChatGPT heeft AI in zekere zin op de kaart gezet en de ontwikkeling ervan tot een hoger niveau getild. Als gevolg is de interesse in de technologie tot nooit eerder vertoonde hoogtes gestegen.

Bitcoin en crypto overschaduwd

Opmerkelijk genoeg is de zoekinteresse in Bitcoin en crypto nauwelijks veranderd gedurende 2023. Dit terwijl de bitcoin koers, en daarmee de gehele crypto markt, sterk is opgeveerd. Bitcoin begon het jaar op een prijs van 16.541 dollar, maar staat inmiddels zo’n 156 procent hoger op 42.350 dollar.

De bearmarkt van 2022 is inmiddels ver achter ons gelaten, maar bitcoin zal nog altijd een grote afstand af moeten leggen om zijn recordprijs van 69.000 dollar te evenaren.

Binnen de crypto-wereld is het optimisme weer terug van weggeweest, grotendeels gedreven door de waarschijnlijke komst van Bitcoin beursfondsen, ofwel spot Exchange Traded Funds (ETF’s). Google’s zoekresultaten suggereren echter dat de algehele interesse zich nog niet in het territorium van een bullmarkt bevindt.

Mocht bitcoin zijn eerdere all-time high kunnen verbreken, zal de digitale valuta naar alle waarschijnlijkheid weer volop in de aandacht komen, wat vanzelfsprekend de zoekresultaten ten goede zal komen.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment