Bitcoin beursfonds kanshebber BlackRock ontvangt miljoenenboete

Petra van der Werf


BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, staat de afgelopen tijd centraal in het Bitcoin nieuws. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de financiële reus in de race zit voor een bitcoin (BTC) spot Exchange Traded Fund (ETF). Dit keer verschijnt BlackRock echter in de schijnwerpers zonder enige betrokkenheid tot het digitale activum. Het heeft namelijk een miljoenenboete ontvangen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).


🎁 Cadeautje: Nederlands bedrijf geeft iedereen deze maand 2 maanden gratis mining

  • Advertentie
  • Rollman Mining

BlackRock op het boetekleed

De financiële waakhond heeft gisteren aangekondigd een schikking te hebben getroffen met BlackRock voor ‘’het niet nauwkeurig aangeven van investeringen in de entertainmentindustrie’’. De Wall Street-gigant is akkoord gegaan met het betalen van een boete ter waarde van 2,5 miljoen dollar. Zoals gebruikelijk heeft BlackRock de beschuldigingen van de SEC noch toegegeven noch ontkent.

Volgens de aanklacht investeerde BlackRock van 2015 tot 2019 via haar ‘Multi-Sector Income Trust’ (BIT) in filmbedrijf Aviron Group voor één of twee films per jaar.

De onnauwkeurigheid richting investeerders is gebaseerd op twee verschillende kwesties. Ten eerste werd Aviron door BlackRock beschreven als een ‘Diversified Financial Services’ bedrijf. Dit wordt door de SEC als onjuist beschouwd. Ten tweede schrijft de SEC in haar verklaring dat BlackRock tevens beweerde dat Aviron een hogere rente betaalde dan daadwerkelijk het geval was.

De SEC benoemt dat BlackRock in 2019 de onnauwkeurigheden had geïdentificeerd en hierna de investering op nauwkeurige wijze had gerapporteerd in de volgende verslagen.

Advertisement

Bitcoin beursfonds BlackRock

Crypto-enthousiastelingen houden sinds juni, toen de aanvraag voor een bitcoin spot-ETF werd ingediend, de reusachtige vermogensbeheerder nauwlettend in de gaten. Een dergelijk beursfonds biedt investeerders de optie blootstelling te vekrijgen tot ’s werelds grootste crypto door hen aandelen te laten kopen die de bitcoin koers volgen. Het zet de deuren wagenwijd open voor institutionele investeerders aangezien zij vaak niet op directe wijze in bitcoin mogen investeren.

BlackRock wordt vergezelt met een groot aantal andere vermogensbeheerders die allemaal een poging wagen om een beursfonds voor bitcoin op de Amerikaanse markt te lanceren.

Deze week is de bitcoin koers ontzettend hard gestegen alsmede het groeiende vertrouwen in een spot-ETF. Dit is grotendeels te danken aan enkele voorbereidende acties van BlackRock. Zo heeft BlackRock een CUSIP-code, een unieke identificatiecode voor effecten, verkregen waardoor het deze maand al zou kunnen beginnen met de voorfinanciering van hun beursfonds.

Daarnaast werd maandag ontdekt dat de ticker van BlackRock’s ETF-poging, ‘IBTC’, vermeld stond op de website van de Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC), een Amerikaanse instelling gespecialiseerd in het afhandelen en afwikkelen van effectentransacties en het verminderen van risico’s op financiële markten. Gisteren verdween de ticker voor enkele uren, maar nu is deze weer zichtbaar op de website van DTCC.

Echter gaf een voordvoeder van DTCC aan dat de notering geen voorteken is voor een mogelijke goedkeuring van de SEC.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment