Bankreus JPMorgan ziet bewijs dat grote spelers bitcoin lieten stijgen

Petra van der Werf


Vorige maand keek de hele crypto-markt angstig naar de bitcoin koers, die even tot ver onder 25.000 dollar leek te gaan dalen. Maar vlak hierna ontstond er opeens de hoop dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tóch de aanvragen voor de bitcoin spot beursfondsen (ETF’s) goed zou keuren. De grootste bank ter wereld concludeert dat institutionele investeerders een belangrijke oorzaak voor de enorme stijging zijn geweest.


🔔 Vandaag: €56 goud gratis

“Bitcoin vraag komt van grote investeerders”

Sinds de bodem halverwege september is bitcoins koers al met 40% gestegen, en alleen deze week al met ongeveer 17%. Daarmee is het één van de best presterende coins in de markt. Ook de bitcoin dominance is hierdoor gestegen tot zo’n 54%, het hoogste niveau sinds april van 2021.

Volgens J.P Morgan is er meer reden tot optimisme dan alleen de spot-ETF’s. CoinDesk heeft een rapport van de Amerikaanse investeringsbank ingelezen, waarin het constateert dat sommige institutionele handelaren tijdens deze stijging ook ook bitcoin kochten.

J.P. Morgan-hoofdanalist Nikolaos Panigirtzoglou schreef volgens CoinDesk dat de bitcoin-futures op de Chicago Mercantile Exchange (CME) opeens enorm populair waren. Het aantal uitstaande contracten steeg tot een niveau dat we sinds augustus van 2022 niet meer hebben gezien, wat nog vóór het instorten van FTX was. Volgens analisten ging het zelfs om een record.

Tegelijkertijd bleef de vraag naar ethereum (ETH) futures volgens de bank erg laag. Dit weerspiegelt de gebrekkige interesse in ethereum-beursfondsen, die eerder deze maand voor het eerst op de Amerikaanse beurs te vinden waren.

On-chain bitcoin data ook gunstig

Ook op de Bitcoin-blockchain is de hoge vraag zichtbaar, merkt de grootste investeringsbank ter wereld op. Walletadressen met veel bitcoins noteerden grote inflows, wat suggereert dat grote (institutionele) investeerders veel hebben geïnvesteerd. In voorgaande kwartalen zou de vraag juist zijn gedreven door retail-investeerders.

Verder was deze week juist niet zo gunstig voor veel belangrijke aandelen op de Amerikaanse beurs. Over het algemeen zijn veel aandelen positief gecorreleerd met bitcoin, maar eerder deze week kelderden aandelen juist terwijl bitcoin enorm in waarde steeg.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment