Amerikaanse soldaat aangehouden in Rusland, ‘wilde vriendin bezoeken’

Petra van der WerfDe identiteit van de soldaat is niet bekendgemaakt, al melden meerdere Amerikaanse media dat het om de 34-jarige Gordon Black gaat. 

Black zou naar Vladivostok zijn gereisd om een vrouw te ontmoeten om ‘romantische redenen’. Hij maakte de reis zonder medeweten en zonder toestemming van zijn meerderen. De soldaat was eerder gestationeerd in Zuid-Korea voor de VS. Toen zijn missie daar erop zat, vertrok hij naar Rusland.

Diefstal

De man zit momenteel officieel vast omdat ie een vrouw zou hebben bestolen. Of het om dezelfde vrouw gaat met wie hij zou hebben afgesproken, is niet duidelijk. Hij zit tot zeker 1 juli in voorarrest.

Rusland heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte gebracht van de arrestatie. Het ministerie verleent consulaire steun aan de soldaat en heeft de familie ingelicht.

Reiswaarschuwingen

De VS heeft recent om veiligheidsredenen meermaals haar burgers opgeroepen om niet naar Rusland te reizen. Ook werd Amerikanen die al in Rusland verbleven geadviseerd om het land te verlaten. 

Dat die waarschuwingen niet voor niks zijn blijkt uit het feit dat meerdere Amerikanen gevangen worden gehouden in Rusland. Een prominente gevangene is Evan Gershkovich, de journalist van The Wall Street Journal die werd gearresteerd op verdenking van spionage.

Gershkovich zit sinds 29 maart vorig jaar vast, in februari dit jaar liet de Russische president Poetin nog weten dat er wat hem betreft over de vrijlating van de journalist te onderhandelen viel. “Er is geen taboe om deze kwestie te regelen”, zei Poetin tegen een Amerikaanse interviewer.

Toch zit Gershkovich tot op heden nog steeds vast. Zijn voorarrest is meerdere keren verlengd, de laatste keer tot eind volgende maand. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment