Al Jazeera: leger Israël trekt zich terug uit Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad

Petra van der WerfHet hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei gisteravond op X dat er sinds de belegering van het ziekenhuis, die twee weken geleden begon, 21 patiënten zijn overleden.

Hamasstrijders

Het ministerie van Gezondheidszorg van Hamas zegt ook dat IDF tanks en voertuigen heeft teruggetrokken en dat er tientallen lichamen in het ziekenhuis zijn gevonden. IDF zelf heeft de terugtrekking niet bevestigd.

Israël viel het ziekenhuis op 18 maart binnen, naar eigen zeggen omdat er ‘hooggeplaatste Hamasstrijders’ in het gebouw een schuilplaats hadden gezocht. Vanuit het ziekenhuis zouden ze strijd voeren tegen het IDF. Het gebouw werd omsingeld met tanks. Ook werden luchtaanvallen uitgevoerd.

In onderstaand bericht verklaarde de IDF de aanval:

Premier Netanyahu van Israël heeft de IDF gisteren geprezen om de actie. Hij noemde het ziekenhuis een ‘terroristenhol’ en zei dat het leger ‘meer dan 100 terroristen heeft geëlimineerd’.

Israël heeft Hamas er ook herhaaldelijk van beschuldigd gijzelaars in het ziekenhuis te hebben ondergebracht die bij de bloedige aanval op Israël van 7 oktober door Hamasstrijders ontvoerd werden.

Schuilplaats voor vluchtelingen

Eerder, in november, viel Israël het ziekenhuis ook al een keer binnen. Het ging toen om een ‘gerichte aanvalsoperatie’ waarbij ruim honderd Israëlische soldaten de spoedeisende hulp van het ziekenhuis waren binnengekomen. Israël meldde toen in het ziekenhuis een ‘commandocentrum van Hamas’ gevonden te hebben, maar bewijs daarvoor bleef uit. De actie leverde Israël wereldwijd kritiek op. Naast alle patiënten was het ziekenhuis ook een schuilplaats voor duizenden vluchtelingen.

Hoe schrijnend de situatie in Gaza inmiddels is, zie je in deze video:Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment