Agenten gewond, auto’s uitgebrand in Den Haag: ‘Compleet onacceptabel’

Petra van der WerfTwee agenten raakten gewond aan hun hand. Een andere agent liep letsel op aan haar gebit. Een agent raakte gewond doordat hij werd aangereden door een politieauto. 

‘Zeer te betreuren’ 

“Vanuit het niets werden onze collega’s geconfronteerd met zeer heftig en ernstig geweld”, zegt algemeen commandant Mariëlle van Vulpen. “Het is zeer te betreuren dat collega’s gewond zijn geraakt en ook andere hulpverleners ernstig belaagd werden, dit is onacceptabel. Samen met het Openbaar Ministerie doen we uitgebreid onderzoek naar deze ongeregeldheden”.

Volgens de politie was er vermoedelijk sprake van een confrontatie tussen pro- en antiregeringsgezinde Eritreeërs. Bij de rellen rond zalencentrum Opera op de Fruitweg werd onder meer met stenen en vuurwerk naar agenten en de brandweer gegooid. Twee politievoertuigen werden in brand gestoken. Ook een touringcar vloog in brand en meerdere auto’s werden vernield door rondvliegende stenen.

Het zalencentrum werd eveneens zwaar beschadigd. Door de rook en warmte zijn bovendien meerdere bezoekers onwel geworden, meldt de politie.

Noodbevel

De Haagse burgemeester Jan van Zanen gaf een noodbevel af en de Mobiele Eenheid en traangas werden ingezet om de relschoppers uit elkaar te drijven. De burgemeester noemde het geweld dat tegen de politie is gebruikt zaterdagavond ‘afschuwelijk en onacceptabel’. 

Ook vanuit de politiek werd met afschuw gereageerd. Zo zei demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz op X: “Wat er vanavond in Den Haag is gebeurd is compleet onacceptabel. Hulpverleners die worden aangevallen tijdens hun werk gaat alle perken te buiten. Dit gedrag blijft niet zonder consequenties.”

Ook PVV-leider Geert Wilders reageerde fel: “Nederland is het echt spuugzat. Waarom wordt de halve wereld hier binnengelaten om ons land af te breken, onderlinge vetes uit te vechten, agenten met stenen te bekogelen en hun auto’s in de fik te steken?”

Binnen de Eritrese gemeenschap bestaan grote spanningen tussen aanhangers en tegenstanders van het autoritaire regime van het land. Eritrese evenementen gelden daarom vaak als risicogevoelig.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment