Aardappelsalade met zeekraal en meringue met fruit en frambozensaus

Petra van der Werf


Koken met Hugo!

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:

Aardappelsalade met zeekraal en meringue met fruit en frambozensaus

RTL

Vandaag schittert zeekraal in Hugo’s keuken. Hij bereidt een smakelijke aardappelsalade met de zeeplant die boordevol mineralen en vitaminen zit en serveert daarbij een heerlijke meringue met fruitsalade en zelfgemaakte frambozensaus. En het leuke is, alles is veganistisch. Ja, zélfs de meringue!

Het menu bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de aardappelsalade met zeekraal en verderop vind je de benodigdheden en bereidingswijze van de meringue met fruitsalade en frambozensaus. Hoe je die frambozensaus zelf maakt vind je onderaan deze pagina. 

Aardappelsalade met zeekraal

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten

  • 800 gr. vastkokende aardappels  
  • Zout en peper 
  • 400 gr. kikkererwten (blik) 
  • 1 sjalot  
  • ½ bos platte peterselie  
  • ½ bos dille  
  • 3 zure augurken + 1 eetlepel azijn van de augurken  
  • 1 eetlepel kappertjes  
  • 4 eetlepels (vegan) mayonaise  
  • 200 gr. zeekraal  
  • Neutrale olie  

Extra nodig: hakmolen en bakplaat met papier

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.  

Stap 2: Snijd de aardappels in blokjes van 2 cm.  

Stap 3: Doe de aardappels in een pan, zet net onder water, voeg een snuf zout erbij en kook in circa 10 minuten gaar. Giet af, spreid uit over een platte schaal en laat afkoelen. 

Stap 4: Giet de kikkererwten af (vang het vocht (aquafaba) op en maak er meringues van, zie recept hieronder). Maak de kikkererwten droog en maal ze fijn met een hakmolen. 

Stap 5: Spreid de kikkererwten uit op de bakplaat en meng met een scheut olie en zout naar smaak en rooster circa 30 minuten tot een knapperig kruim. 

Stap 6: Pel de sjalot en snipper fijn. Snijd vervolgens ook de peterselie en dille fijn.  

Stap 7: Hak de augurk en kappertjes fijn. Voeg samen met de kruiden, de mayonaise, augurkenazijn en wat zout en peper toe aan een kom. 

Stap 8: Controleer de zeekraal op houterige uiteindes, snijd die er af en hak de zeekraal grof. Voeg dit vervolgens toe aan de kom. 

Stap 9: Meng de aardappels met de dressing.  

Stap 10: Verdeel de salade over een grote schaal of serveer direct op de borden en bestrooi met het krokante kikkererwtenkruim. 

Meringue met fruitsalade en frambozensaus 

  • Dessert voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten + 3 uur oventijd

Ingrediënten

  • 100 ml aquafaba (kikkererwtenvocht) 
  • 1 citroen  
  • 75 gr. fijne kristalsuiker 
  • 3 vijgen  
  • 4 pruimen (paars)  
  • 100 gr. frambozen  
  • 100 ml frambozensaus (zie recept) 

Extra nodig: mixer, spuitzak, bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 140°C.

Stap 2: Doe de aquafaba met 1 theelepel citroensap in een schone en droge kom en klop dit in ongeveer 5 minuten tot een stevig schuim.

Stap 3: Voeg er dan al kloppend lepel voor lepel de suiker bij. Wacht telkens 30 seconden tot je de volgende lepel toevoegt en klop tot een mooi glanzend stijf schuim waar je de suikerkorrels niet meer in kunt voelen.

Stap 4: Schep het schuim in een spuitzak en spuit schuimpjes op de met bakpapier beklede bakplaat.

Stap 5: Zet ze in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 100 °C. Laat de meringues ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet de oven daarna uit en laat de meringues met de ovendeur op een kier nog een uur afkoelen in de oven.

Stap 6: Snijd de vijgen partjes. Verwijder de pit van de pruimen en snijd in stukken. Meng het fruit voorzichtig in een kom. 

Frambozensaus 

  • Saus, circa 100 ml  
  • Bereiding: circa 15 minuten 

Ingrediënten 

  • 200 gr. frambozen  
  • 1 eetlepel fijne suiker 
  • Snuf zout  

Extra nodig: Staafmixer, fijne zeef 

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de frambozen een paar minuten in een steelpan met de suiker en een snuf zout, tot de frambozen zacht zijn. 

Stap 2: Pureer kort met een staafmixer tot de frambozen gepureerd zijn. 

Stap 3: Zeef de saus.  

Eet smakelijk! 

Dit is een artikel van



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment