Aanklager Texas die abortus moordzaak maakte, krijgt zelf straf

Petra van der WerfHet gaat om een zaak die bijna twee jaar geleden speelde. In april 2022 kreeg een 26-jarige vrouw in Texas te horen dat ze werd aangeklaagd voor moord. Ze had volgens de autoriteiten een ‘zelfopgewekte abortus’ op haar geweten. 

Verboden, maar geen moord

Texas had toen al een van de strengste abortuswetten van de Verenigde Staten, maar er is geen regel die het afbreken van de zwangerschap een moordzaak maakt. 

De zaak leidde tot grote protesten. “Van welke misdaad is deze vrouw beschuldigd?”, zei de directeur van een organisatie die het opneemt voor vrouwen die een abortus willen bijvoorbeeld. 

De vrouw bracht twee nachten in de cel door, maar daarna werden de aanklachten tegen haar ingetrokken. Toen stond ze echter al bekend als moordverdachte. De openbaar aanklager die dit in gang zetten, Gocha Ramirez, is daar nu voor beboet. 

Boete en voorwaardelijke schorsing

Hij krijgt een boete van 1250 dollar (ruim 1150 euro) voor de zaak. Ook is hij voorwaardelijk geschorst voor twaalf maanden. Als hij niet opnieuw de fout in gaat, mag hij gewoon door blijven werken. 

“Ik heb een fout gemaakt in de zaak”, zegt Ramirez tegen persbureau AP over de moordzaak die hij in april 2022 begon tegen de vrouw. 

Details over de wijze waarop de vrouw een abortus pleegde, zijn nooit vrijgegeven. 

Enkele maanden na de zaak maakte het Amerikaanse Hooggerechtshof een einde aan het landelijk recht op abortus. Het is sindsdien in verschillende Amerikaanse staten verboden om een abortus uit te laten voeren.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment