Aandelen van bitcoin miners dalen wegens angst voor halving

Petra van der Werf


Naar verwachting vindt de eerstvolgende bitcoin halving vrijdagnacht plaats. Hierna zullen bitcoin miners maar de helft van de coins verdienen die ze tot nu toe verdienden met het minen van een block op de blockchain. Als de prijs van bitcoin gelijk blijft, dan heeft dit gegarandeerd een negatieve invloed op de omzet van miners. De koersen van beursgenoteerde miners zijn hierdoor flink gedaald.


šŸš€ Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Bitcoin miners goed voorbereid op halving

Investeerders en bitcoin miners bereiden zich al maanden lang voor op de aankomende halving. Veel miners hebben vorig jaar enorme uitbreidingen gedaan. Deze uitbreidingen bestaan voor een groot deel uit nieuwe ASIC-mininghardware, waardoor de miners een stuk efficiƫnter zijn geworden.

Hierdoor dalen in theorie de productiekosten, wat zijn doorwerking heeft in de winst. Investeerders waren vorig jaar erg blij met dit nieuws, afgaande op de aandelenkoersen van beursgenoteerde miners.

Tegelijkertijd bestaat het narratief dat de halving niet ingeprijsd kƔn worden ook al jaren. Dat zou komen doordat het Bitcoin-netwerk zelf geen kasstromen zou hebben. Toch is er nog altijd geen eenduidigheid over deze opvatting. Ook de afgelopen maanden waren er namelijk analisten die juist verklaarden dat de halving wƩl ingeprijsd kan worden, en dat dit zelfs al gebeurd is.

Koersen bitcoin miners dalen flink

Wat er na de aanstaande halving zal gebeuren kan alleen de tijd leren. Sommigen verwachten dat het een patstelling zal worden, juist doordat de markt er zo goed op voorbereid is. Die voorbereiding blijkt ook uit de acties van investeerders, want de aandelen zijn de afgelopen weken hard gedaald.

De aandelen van Riot Platforms (beurssymbool: RIOT) en Marathon Digital (MARA) zijn bijvoorbeeld allebei al met 57% gezakt, volgens gegevens van Google Finance. Die van CleanSpark (CLSK) stegen wat langer door, maar ook de aandelen van dit bedrijf zijn sinds eind maart met 40% gecrasht.

Volgens CompaniesMarketcap staan op dit moment de aandelen van 21 verschillende bitcoin-gerelateerde bedrijven op de beurs. Ruim de helft daarvan bestaat uit miners, en de meeste daarvan bevinden zich in de Verenigde Staten.

De markt een stapje voor blijven?Ā Join onze bruisende Discord-communityĀ met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiĆ«ren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment