Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
De branden in Los Angeles zijn volgens president Joe Biden uitgegroeid tot de ergste óóit in de gehele staat Californië. Het dodental staat nog op vijf, maar zal volgens de brandweer verder oplopen. 6000 huizen en gebouwen zijn al afgebrand, waaronder die van beroemdheden. Van de grootste brandhaarden is precies 0 procent onder controle.
‘Apocalyptisch en ongekend’. Zo noemde vicepresident Kamala Harris de vuurzeeën rondom Los Angeles vannacht in een persconferentie.
Het begon eerder deze week met een brand in de chique villawijk Pacific Palisades. Inmiddels is daar ruim 8000 hectare afgebrand, bijna net zoveel als de stad Utrecht. Aan de andere kant van Los Angeles, bij de wijk Eaton, is al 5500 hectare in vlammen opgegaan. Dat is meer dan twee keer de stad Leiden.
President Joe Biden sprak op een persconferentie van ‘de meest wijdverspreide, verwoestende branden in de geschiedenis van Californië’. Het is momenteel hartje winter in Los Angeles. Hoe de branden toch zo op konden laaien, leggen we uit in deze video:
De komende dagen wordt meer harde wind verwacht, wat het blussen bemoeilijkt. Alleen al bij de brand bij de wijk Eaton zijn momenteel zo’n 1500 brandweerlieden aan het werk.
Honderdduizenden evacuaties
Volgens de laatste cijfers zijn 180.000 Amerikanen verplicht geëvacueerd, voor 200.000 anderen geldt een waarschuwing. In totaal wonen in Los Angeles 3,8 miljoen mensen. In de chique wijk Pacific Palisades zijn duizend huizen in vlammen opgegaan, bij Eaton gaat het om 4000 tot 5000 huizen.
De Nederlandse Danielle moest haar huis uit door een brand die gisteren uitbrak in Hollywood. Inmiddels is ze weer thuis, haar huis staat nog. Bekijk hier wat ze gisteren vertelde over de evacuatie:
De branden hebben verregaande consequenties. Zo moeten honderdduizenden Amerikanen volgens The Los Angeles Times de komende dagen rekening houden met stroomuitval. Niet alleen in de buurt van Los Angeles, ook in andere delen van Californië kan de stroom wegvallen.
Avondklok en leger
Bovendien heeft de politie het druk met plunderaars. Inmiddels zijn twintig mensen gearresteerd. Politiechef Robert Luna hoopt een avondklok in te kunnen stellen en heeft ook de hulp van het leger ingeroepen. De nationale garde schiet met 400 reservisten te hulp.
Veel van de verwoeste huizen zijn villa’s van vele miljoenen, zo is het huis van Paris Hilton afgebrand. Ook de woningen van beroemdheden als Mandy Moore, Anna Faris, Cary Elwes en Eugene Levy zijn verwoest.
Miljardenschade
Bloomberg schat in dat verzekeraars door de branden meer dan 10 miljard dollar aan verlies lijden. Als ook rekening wordt gehouden met de onverzekerde schade en andere economische gevolgen, komen de kosten naar verwachting veel hoger uit. Volgens een voorlopige schatting van de firma AccuWeather bedraagt de totale schade ergens tussen de 52 miljard en 57 miljard dollar.
Bekijk hier beelden van de vuurzeeën in Los Angeles:
Onduidelijk is nog hoe de branden konden ontstaan. Als blijkt dat de branden zijn aangestoken, zullen de verdachten volgens de brandweercommandant van de stad worden vervolgd voor moord.
Vicepresident Harris stond in haar persconferentie stil bij gezinnen die alles zijn kwijtgeraakt. Het is nu al duidelijk dat niet alle verzekeraars willen uitbetalen, liet ze weten. “Dit kan het voor mensen lastig maken om er weer bovenop te komen.”
‘We gaan nergens heen’
Biden liet weten dat de staat Californië op alle mogelijke manieren gesteund wordt. Bidens regering probeert mensen die hun huizen zijn verloren te helpen, zei hij. “Laat ik afsluiten met een boodschap voor de mensen in het zuiden van Californië: we gaan nergens heen”, besloot de president.
Over anderhalve week wordt Donald Trump de president van de Verenigde Staten. Trump biedt volgens ABC News weinig steun aan inwoners van de stad. De aanstaande president zegt dat hij de crisis beter aan zou kunnen pakken en verwijt zijn politieke tegenstander, de gouverneur van Californië Gavin Newsom, slecht management.