5 veelgemaakte fouten bij het renoveren van een huis

Petra van der Werf


Klusfouten

Door Miriam Felix··Aangepast:

© iStock – urbazon5 veelgemaakte fouten bij het renoveren van een huis

RTL

Een huis renoveren is een hele klus, dat weten we allemaal. Toch vergissen veel mensen zich er toch in hoeveel tijd het daadwerkelijk in beslag neemt en dat daar nog wel eens tegenslagen bij komen kijken. Wij hebben vijf van de meest gemaakte fouten op een rijtje gezet.

1. Geen realistische planning maken

Een renovatie begin je met een plan én een planning. Want zonder plan kom je doorgaans niet ver, omdat je dan simpelweg niet weet waar je aan toe bent. Alles moet in de planning staan. Waar komen de deuren? Hoeveel stopcontacten en lichtpunten heb je nodig en waar komen deze te zitten? 

Denk er daarnaast ook aan dat de planning over het tijdsbestek gaat waar je je aan moet houden. Dat kan best lastig zijn. Veel mensen vergeten namelijk dat er ook tegenslagen of vertragende factoren zullen zijn bij een verbouwing. Denk aan spullen die te laat worden geleverd en miscommunicatie bij aannemers. Plan dus zo ruim mogelijk, zodat je weet waar je aan toe bent. 

2. Alles zelf willen doen

Sommige mensen willen geld besparen door alles of zo veel mogelijk zelf te doen. Dit kan zo zijn voordelen en nadelen hebben. Vaak heb je niet de ervaring om alles zelf te kunnen doen. Zo kunnen er foutjes ontstaan en heb je daar later last van. Het zal niet de eerste keer dat er per ongeluk een steunmuur wordt gesloopt of in een waterleiding wordt geboord. 

Ben je een beetje handig, dan kun je veelal zelf doen met behulp van instructievideo’s of ingewonnen advies. Toch is het verstandig om bij grote klussen zoals elektriciteit een vakman in te huren. 

3. Niet op één lijn zitten met de aannemer

Niet alleen is het verstandig om vakmensen in te huren, ook is de klik met de aannemer belangrijker dan je denkt. Je gaat een lange tijd samenwerken met verschillende mensen, waardoor het extra belangrijk is dat je op één lijn ligt met je aannemer die alles coördineert. Merk je bij de eerste gesprekken al dat dit stroef loopt, ga dan tijdig met elkaar om tafel zitten of zoek een aannemer met wie je beter door één deur kunt. 

4. Te krap budget 

Naast veel tijd kost een verbouwing ook nog eens veel geld. Sterker nog, het kost altijd meer dan je van tevoren had gedacht of berekend. Maak daarom van tevoren een reële schatting én tel daar nog wat bij op. Want als je deze schatting maakt, moet je ook in je achterhoofd houden dat er financiële tegenslagen zullen zijn, of dat bepaalde materialen of manuren duurder uitvallen dan je van tevoren had gedacht. Het komt namelijk nauwelijks voor dat een verbouwing vlekkeloos verloopt én binnen het budget blijft. 

5. Koopjes belangrijker vinden dan kwaliteit

Doordat mensen te weinig geld opzij leggen. Kan het ook zijn dat ze voor de goedkopere opties kiezen, en de kwaliteit op de tweede plek zetten. Zonde, want het gezegde luidt niet voor niets: ‘goedkoop is duurkoop’. Oftewel: hoe goedkoop de deal of het materiaal ook was, uiteindelijk kun je alsnog duur uit zijn als de kwaliteit matig is en al snel vervangen of gerepareerd moet worden. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment