’25 bemanningsleden van door Iran gekaapt schip zijn veilig’

Petra van der WerfDe Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) betrad de MSC Aries afgelopen zaterdag in de Straat van Hormuz, de zeestraat tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit gebeurde nadat Iran wraak had gezworen voor een waarschijnlijk Israëlische luchtaanval op het Iraanse consulaat in Syrië. De regering in Teheran heeft gedreigd de belangrijke scheepvaartroute te sluiten.

Hogere energieprijzen

De Straat van Hormuz staat bekend als ‘s werelds belangrijkste ‘knelpunt’ voor oliehandel. Het gaat om een versmalling tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman waar veel tankers met olie uit bijvoorbeeld Saudi-Arabië en Irak doorheen moeten. Een verstoring van de scheepvaart op dat punt kan voor problemen met de toevoer van olie en hogere energieprijzen zorgen, schrijft het Amerikaanse energieagentschap EIA.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat de MSC Aries ‘maritieme wetten’ overtreedt en banden met Israël heeft. Het schip vaart onder Portugese vlag, maar is gelinkt aan het bedrijf Zodiac Maritime. Dat bedrijf is deels van de Israëlische zakenman Eyal Ofer. Israël beschuldigt Iran van piraterij en wil dat de IRGC internationaal als terroristische organisatie wordt bestempeld.

Een bemanningslid van de MSC Aries filmde hoe leden van de Revolutionaire Garde vanuit een helikopter afdalen naar het dek:Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment