2 miljoen Nederlanders zitten in crypto, toch lopen we achter

Petra van der Werf


Volgens marktonderzoekers telde Nederland in 2022 ongeveer 2 miljoen eigenaren van cryptocurrencies. Dat is ongeveer 14% van de bevolking, een percentage dat de samenleving niet meer over het hoofd kan zien. Ten opzichte van een aantal andere landen is dit echter relatief weinig. Volgens Chainalysis is de crypto adoptie in iets minder welvarende landen veel groter.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Crypto populair in opkomende economieën

Dat schrijft het blockchain-analysebureau in een onderzoeksrapport. Exacte cijfers van het aantal gebruikers noemt Chainalysis niet, het bedrijf is namelijk uitgegaan van hoe vaak crypto-websites worden bezocht vanuit verschillende landen. Op basis daarvan heeft het een ranglijst gemaakt die corrigeert voor inkomensverschillen. Ook onderzocht het hoe aanzienlijk het aandeel van kleinere investeerders is.

India staat aan kop, en Nigeria en Vietnam volgen op de crypto adoptielijst van Chainalysis. Opvallend genoeg zijn India en Nigeria juist landen waarvan de overheid lang de crypto-industrie heeft tegengewerkt. In Nigeria gold zelfs een compleet verbod. Toch is crypto-handel inmiddels in zowel India als Nigeria legaal.

De Verenigde Staten komt op plek 4 binnen. Het eerste welvarende Europese land op de lijst is het Verenigd Koninkrijk, die op plek 14 staat. 

Veel landen die hoog in de lijst staan zijn opkomende economieën, vaak met een hoge inflatie en een onbetrouwbare financiële sector, die voor problemen zorgt. Tegelijkertijd is adoptie van crypto in de écht arme landen van Afrika en Azië helemaal niet zo toonaangevend, wat mogelijk verklaard wordt door een gebrek aan kennis en geld.

Advertisement

Rijke landen investeren het meest in crypto

Deze opmerkelijke verdeling zal komen door het volume, want het volume is alleen in India hoger dan in de Verenigde Staten. Nederland moet genoegen nemen met plaats 39, alhoewel Europa niet moet worden onderschat. Gezamenlijk is het aandeel van het volume afkomstig uit Europa namelijk enorm. Om precies te zijn is Centraal-, West- en Noord-Europa goed voor ongeveer 20% van het wereldwijde volume op zowel gecentraliseerde als decentrale exchanges.

Alleen de Verenigde Staten (ongeveer 22%) en Centraal- en Zuid-Azië en Oceanië komen met eveneens 20% in de buurt. In alle andere werelddelen ligt het percentage onder de 10%.





Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment